Experterna – André Pops med gäster om utanförskap

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänder SVT Sport specialprogrammet Experterna, där fyra av våra profiler diskuterar utanförskap i ungdomsidrotten.

– Det ska bli spännande att samtala om idrottens ansvar och möjligheter, säger programledaren André Pops.

På måndag sänder SVT det första programmet av Morgans mission, där skådespelaren Morgan Alling tar sig an en skolklass tillsammans med en av Sveriges främsta mobbningsforskare, för att lära dem om hur man hanterar mobbning.

Men de flesta av Sveriges barn och ungdomar spenderar också mycket tid i olika idrottsföreningar. Hur kan mobbning och utanförskap te sig där?

– Mobbningen är ett jätteproblem, framförallt i skolvärlden, som aldrig får gömmas undan. Man önskar att idrotten, dit barnen söker sig frivilligt, skulle vara en fristad för alla men så är tyvärr inte alltid fallet, säger André Pops.

I specialprogrammet Experterna diskuterar han ämnet tillsammans med SVT Sports experter Mikael Renberg, Daniel Nannskog, Kajsa Bergqvist och Pernilla Wiberg.

– Det ska bli spännande att samtala om idrottens ansvar och möjligheter tillsammans med några av våra starkaste experter. Det här är ju inte deras främsta expertområde men som förebilder för många så har dom röster som kan göra skillnad med det dom säger och står för.

Programmet sänds i Play direkt efter Sportnytt, 22.15.

Du kan delta i diskussionen kring mobbning inom idrotten i sociala medier genom att använda hashtaggarna #mobbning och #morgansmission.

Daniel Nannskog

Varför är ämnet viktigt att tala om?

– Det är klart att man vill att alla ska må bra. Idrotten är mycket kravbaserad, man vill nå resultat. Jag var ganska aggressiv. det är klart att jag i efterhand kan tänka att jag har trampat folk på tårna. Jag bara körde på.

Hur kan mobbning yttra sig i din idrott, fotboll?

– Det finns många som kommer från olika ställen, i världen och samhället, och det kan bli ett utanförskap. För någon som kommer från ett annat lag eller vad som helst.

Vad vill du helst ta upp och diskutera i programmet?

– Hur man får ett lag att nå så långt som möjligt samtidigt som alla mår så bra som möjligt.

Mikael Renberg

Varför är ämnet viktigt att tala om?

– Jag tycker det är viktigt att idrotten också tar upp det. Just nu talar man mycket om skolan, men många barn tillbingar mycket tid även i idrottsföreningar. Är det ett problem bör man ta upp det överallt.

Hur kan mobbning yttra sig i din idrott, ishockey?

– Framförallt på samma sätt som i skolan: att de starka i en grupp trycker ner någon som är svag. Ofta när killar är i grupp så kan man tyvärr bete sig på ett sätt som inte är acceptabelt.

Vad vill du helst ta upp och diskutera i programmet?

– Ledarfrågan. Hur ska ledarna bete sig? Jag torr att det är det viktiga. Jag tror inte att barn medvetet vill varandra illa. Men man påverkas av den miljö man befinner sig i, och de vuxna måste visa hur man ska bete sig. Jag vill att idrotten ska satsa på någonting mer än att bara vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.