Experterna eniga: ”Tror knappt Luleå själva tror på det”

Publicerad

I kväll kan Skellefteå säkra sitt första SM-guld sedan 1978. SVT laddade upp inför matchen genom att ha en livesändning med senaste nytt.

Under dagens livesändning inför den eventuellt avgörande SM-finalen i Luleå snackades matchen upp av programledaren Jenny Modin, SVT:s hockeyreporter Dusan Umicevic och Aftonbladets Tomas Ros. Dessutom var SVT:s Chris Härenstam närvarande via telefon från Luleå.

Och experterna är eniga. Skellefteå tar hem guldet i kväll.

SM-slutspelet i ishockey

– Jag tror knappt Luleå själva tror på det när de säger att de ska vända, säger Dusan Umicevic.

Chris Härenstam anser att stjärnorna måste kliva fram i Luleå i kväll.

– Spetsspelarna måste kliva fram, framför allt vill jag att de finländska spelarna (Toni Koivisto, Mika Pyörälä och Joonas Vihko) ska producera bättre.

”Grattis Skellefteå!”

Aftonbladets Tomas Ros som gästade SVT-studion ger Luleå ingen chans till att vända 3-0-underläget.

– Chanserna är noll för Luleå. Grattis Skellefteå! Skellefteå är ett mer homogent lag och är bättre på precis allt. Det som är till Luleås fördel i kväll är hemmaplan, säger Ros.

Skellefteå har inte förlorat under ordinarie tid på två månader, och har bäst boxplay under årets slutspel. Samtidigt har powerplayspelet som skördade stora framgångar under grundserien hackat – inte ett PP-mål på 35 minuter.

– Puckhållaren stressas av Luleå på ett annat sätt än andra lag. Skellefteå har fått mindre tid med pucken i powerplay, är Dusan Umicevics analys.

”Kan bli jobbigt mentalt om Luleå vinner i kväll”

Chris Härenstam varnar dock för att en Luleåseger kan sprida osäkerhet i Skellefteålägret.

– Luleå har inget att förlora och har blivit bättre ju längre serien har gått. Om Luleå vinner i dag får Skellefteå pressen på sig. Det finns få saker som kan störa Skellefteå, men det kan bli jobbigt mentalt om Luleå tar segern, säger Härenstam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-slutspelet i ishockey

Mer i ämnet