Alexander Gustafsson går match i Hamburg i september. Foto: TT

”Förlusteran är över”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är tillbaka och laddad för MMA-match i september i Hamburg – men vill inte prata om en comeback eller för all del påminnas om sina förluster.

”För mig är det bara vinst som gäller. Förlusteran är över”, säger han inför mötet med polacken Jan Blachowicz.

Den 29-årige svensken, som gick sin senaste match i oktober ifjol, en förlust mot Daniel Cormier och framförallt det tredje nederlaget på de fyra senaste. En tung upplevelse för stockholmaren Gustafsson som legat lågt men inte lagt av.

– Jag har inte tagit något break vare sig från träningen eller sporten. Det har bara varit lite oflyt och bara inte blivit av att jag tävlat, förklarar för SVT Sport vid en stor presskonferens i Stockholm idag.

Annars nåddes ju kampsports-Sverige av ett adjö från Gustafssons sida tidigt i våras, ett som det visade sig aprilskämt som togs på fullt allvar från många som beklagade hans beslut.

– Det spred sig ju ganska bra. Min telefon gick varm och jag fick mycket stöd. Jag har kanske slängt ur mig nåt i samband med en förlust, men gå i pension det tänker jag inte göra, säger han med ett snett leende.

Har jobbat med det mentala

Han har också haft tid att fundera över varför det blivit så många tunga förluster, först mot ikonen Jon Jones, sen det snabba utträdet mot Anthony Johnson på hemmaplan. Fysiken har funnits där, men han erkänner att han inte trott tillräckligt på sig själv.

– Det är just det där med den mentala biten. Det här med att ”shit, möta Jon Jones eller DC (Daniel Cormier), titelmatch osv”. Det är mycket som ska stämma. Jag har kommit fram till att den är lika viktig. Att man innerligt vet att man är lika bra som dom du tävlar mot och inte tvekar. Att du bara kliver in och gör din grej.

Har du tagit någon mental hjälp?

– Jag har haft lite folk som jag pratat med, teamet runtom mig, man vädrar ur sig saker. Pausen jag har tagit har varit välbehövlig.

Nu är det 3 september som gäller mot polacken Blachowicz, en chans att komma tillbaka mot en större match. Han kallar det själv ”slaget om Europa” och gillar inte tanken på att dras med en ”förlorarstämpel”.

– Nu ser jag det här som en match för att komma igång och komma med i matchen riktigt.

Vad skulle en ny förlust innebära?

– Jag har ingen aning. För mig är det vinst och inget annat. Jag har haft mina förluster. Förlustmärket är borta.

Se klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.