Fortsatt krav på VM-bojkott

Publicerad

VM-bojkotthotet lever kvar.

Svensk bandy fortsätter vara en nagel i ögat på det internationella förbundet.

– Först gjorde vi ett frontalangrepp, nu ska vi vara konstruktiva, säger generalsekreteraren Marcus Norman.

Det var i samband med bandy-VM i Irkutsk som bandyförbundet fick nog. Dess internationella och ryska motsvarigheter beskylldes för att agera osportsligt och odemokratiskt, samt att det saknades transparens och tydlighet i besluten. Sverige hotade med bojkott av nästa års VM Chabarovsk om inte förhållandena förändrades.

Utspelet har dock mötts av tystnad.

Bandy-VM 2014

– Ska den här sporten kunna ta nästa steg, ska vi komma upp i 40 nationer och kunna behålla intresset så måste vi ha ett VM under ordnande former, annars kommer vi inte finnas, säger Marcus Norman, som misstänker att tystnaden bottnar i rädsla.

30-punktslista

– Det är många (på förbundsnivå) som håller på bara för att det är roligt, och de är så himla rädda om sina positioner. Jag tycker också det är roligt, men jag har det här som jobb, det gör att jag lättare kan ifrågasätta saker. Nu har vi gjort en lista med 30 punkter, där tio rubriceras med demokrati, tio med regelverk och tio med organisation. Om vi kommer i mål med majoriteten av dem, framför allt om vi löser de demokratiska knutarna, så kommer resten av sig självt. Vi har för avsikt att presentera 30-punktslistan för ryssarna och sen för resterande nationer och förhoppningsvis får fler upp ögonen för att vi behöver utvecklas.

Det internationella bandyförbundet, och dess generalsekreterare Bo Nyman, förklarar tystnaden så här:

– Jag är helt oförstående till de väsentliga delarna av kritiken. Det är inte arbetsordningen vi har inom bandyn, de hade chans att ta upp klagomålen på plats eller reservera sig om det var något beslut de inte tyckte om. Det sitter representanter från det svenska förbundet i samtliga kommittéer vi har. Vi måste hålla oss till den arbetsordning som finns, säger Bo Nyman.

”Förstår inte”

TT: Kan du se någonstans att de har vissa poänger?

– Nej. Jag förstår inte över huvud taget inte hur man kan göra sådär. Det kan ha med att göra att hela den svenska landslagsledningen bestod i oerfaret folk denna gång.

TT: Är det inte läge att träffas och reda ut det här?

– De har haft alla möjligheter att nå oss tidigare, men nu kommer vi i vart fall att träffas under SM-finalveckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bandy-VM 2014

Mer i ämnet