Gatlin nobbas från topplista

Publicerad

Den amerikanske sprintern Justin Gatlin fanns inte med då tio namn blev tre när det internationella friidrottsförbundet på fredagen avslöjade vilka som kan bli årets friidrottare.

Gatlin, som två gånger har varit avstängd för dopning, var ett kontroversiellt namn när den ursprungliga topp tio-listan presenterades den 3 oktober.

Tio år efter OS-guldet på 100 meter har den nu 32 år gamle Gatlin haft ett fantastiskt 2014 och har bland annat haft årets tre bästa tider på 100 meter. Men dopningsdomarna överskuggar resultaten.

I stället är det följande tre som gör upp om årets manlige friidrottare i världen: Höjdhopparen Mutaz Essa Barshim, Qatar, maratonlöparen Dennis Kipruto, Kenya, och stavhopparen Renaud Lavillenie, Frankrike.

Kulstötaren Valerie Adams, Nya Zeeland, etiopiskan Genzebe Dibaba, 1 500 och 3 000 meter, samt nederländska sprintern Dafne Schippers gör upp på damsidan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.