Foto: Scanpix

Gävle tappar på rankingen

Uppdaterad
Publicerad

Vi fortsätter nedräkningen av Sveriges bästa idrottsstad 2013. I dag presenterar vi de städer som kommit på plats 17 till 23.

17. Östersund 39 p (plats 23 i fjol)

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: –

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 1

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 11

Poäng från SVT-juryn: 23 p

Poäng från tittarjuryn: 16 p

Johan Olssons makalösa femmilsshow i Val di Fiemme är kanske årets största idrottshändelse, Olsson som vuxit upp och ännu bor i Östersund. En stor anledning till vinterstadens lyft på listan är även att man nu fått ett elitlag i fotboll och superettan. Lits curlinglag med Oskar Eriksson vann SM och tillhör den europaeliten. Trea på Magdalena Forsbergs lista.

17. Kristianstad 39 p (ny)

1: –

2-3: 2

Topp 10: 9

SVT: 16 p

Tittare: 23 p

Bragdguld, Jerringpris, OS-silver och VM-guld. 2012 var Kristianstadstjejen Lisa Nordéns stora år och bidrog till att staden klättrade rejält på listan. IFK har skapat landets riktiga handbollstempel och i maj var SM-guldet oerhört nära. Marcus Ahlm avslutade karriären med att bli titelrikast i Bundesliga. Damfotboll och amerikansk fotboll på högsta nivå finns i stan. Trea på Susanna Andréns (Radiosporten) lista.

19. Leksand 33 p (16)

1: 1

2-3: –

Topp 10: 10

Med 15 000 invånare är Leksand den kommun i tävlingen med minst folkmängd. Ändå har man åter ett elitserielag i ishockey, och damerna är sedan länge etablerade i Riksserien. Leksand Lumberjacks spelade dubbla SM-finaler i baseboll/softboll. Lassi Karonen var mycket nära en OS-medalj och Leksands Helena Jansson tog VM-medaljer i orientering. Etta på tittarjuryns Katharina Dalmalms lista.

Jurymotivering 1:

Att med en befolkning på 15 000 klara att ha två lag i högsta serierna i ishockey borde vara en omöjlighet. Och att sedan också klara av att prestera på topp i ett flertal andra sporter som baseboll och orientering imponerar. //Katharina Dalmalm, Sundbyberg, Tittarjuryn

20. Falun 30 p (23)

1: –

2-3: 2

Topp 10: 6

SVT: 17 p

Tittare: 13 p

Torget i Falun fylldes och kunde äntligen fira ett SM-guld i en av de stora sporterna efter herrarnas finalseger i innebandyn. Guld blev det även i Paralympics för Stefan Olsson (med P Vikström) i rullstolstennis. Skidåkaren Calle Halfvarsson och MTB-cyklisten Jenny Rissveds andra stjärnor med fina säsonger från SM-veckan vinters värdstad. Trea på Chris Härenstams lista.

21. Sundsvall 23 p (22)

1: –

2-3: –

Topp 10: 7

SVT: 13 p

Tittare: 10 p

Sundsvall är en bred idrottsstad med flera toppar. Dragons tog sig till basketfinal i år igen. Nykomlingen Granlo var årets stora succélag i innebandyn och hockeydamerna gick upp i Riksserien, däremot lämnade Giffarna allsvenskan. Största enskilda ögonblicket var kusken Robert Berghs seger i elitloppet.

22. Lund 22 p (18)

1: –

2-3: 2

Topp 10: 4

SVT: 22 p

Tittare: 0 p

Lundensaren Max Salminen kom hem från London med ett OS-guld. Handbollsstaden nummer ett hade också ett fint år med Lugis damers SM-silver och herrarnas serieseger, båda nära ännu större framgångar. 18 av Lunds jurypoäng kom från handbollskommentatorna Chris Härenstam och Roger Blomquist, knappast en slump. Rolf-Göran Bengtsson fortsätter tillhöra yttersta världseliten.

23. Borås 21 p (15)

1: –

2-3: 2

Topp 10: 4

SVT: 3 p

Tittare: 18 p

Stadens stolthet Elfsborg vann allsvenskan 2012 och tog därmed ett av de tyngsta SM-gulden, till sommaren blir det kval till Champions League. Även basketherrarna tävlar på högsta nivå i Sverige. Breddmässigt har dock Borås tappat när Borås Hockey och Dalsjöfors damfotboll rasat i systemen. Två tredjeplatser från tittarjuryn gjorde att man klarade topp 25.

23. Gävle 21 p (6)

1: –

2-3: –

Topp 10: 6

SVT: 10 p

Tittare: 11 p

Gävle är den stad som rasat mest på rankingen, sexa ifjol och i år klarade man med nöd och näppe topp 25. Stora anledningen är att Brynäs inte kunde följa upp sitt guld ifjol. Men alltjämt är man en av få städer med elitseriehockey och allsvensk fotboll. Vattenskidåkaren Daniel Efverström tog EM-guld i hopp.

23. Ängelholm 21 p (16)

1: –

2-3: –

Topp 10: 5

SVT: 2 p

Tittare: 19 p

Med tanke på stadens storlek är det imponerande att ha elitlag på herrsidan i både ishockey och fotboll, även om Rögles elitseriesejour blev ettårig. Volleybolldamerna nådde semifinal och bowlaren Sandra Andersson tog tre EM-medaljer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet