Patrik Nilsson jublar efter 1-0-målet. Foto: Scanpix

Sverige klart för VM-final efter jättekross

Sverige är klart för VM-final efter 10-2 mot Finland i Arena Vänersborg. Patrik Nilsson gjorde fyra mål.

Svenskarna var överlägsna i allt och redan efter åtta minuter stod det 2-0. Finland reducerade, 4-2, tidigt i andra halvlek, men då gjorde Sverige ett nytt ryck.

Fyra mål på tio minuter, bland annat tre av storskytten Patrik Nilsson. Efter den målexplosionen kunde inte Finland resa sig.

Bandy-VM 2013

Patrik Nilsson är Sveriges bästa målskytt i VM med 20 pyttsar på sex spelade matcher. Men matchens snyggaste mål stod kanske Edsbynförsvararen Daniel Välitalo för som bjöd på ett härligt solonummer.

–Det var en ovan situation. Jag tror det var en hörna jag bröt, så åkte jag lite åt sidan för att vänta in att någon lagkamrat men jag såg ingen. Då vände jag åt andra hållet, och skymtade ”Myran” (Per Hellmyrs) på andra sidan men så blev han markerad. Jag hade inga andra alternativ så jag fick gå själv. Det var så fel att det blev rätt, säger Daniel Välitalo.

Och nu väntar final mot Ryssland på söndag.

Patrik Nilsson inledde målskyttet

Patrik Nilsson pangade in 1-0 på matchens andra hörna efter fem minuters spel och Jonas Edling ville inte vara sämre och upprepade Nilssons bedrift två minuter senare.

Edling gjorde sedan sitta andra mål då han enkelt rakade in 3-0 ensam på bortre stolpen sedan Stefan Erixon stått för en fin uppåkning på högerkanten och servat Edling. Ställningen var 4-1 till Sverige efter första halvleken.

–Det är skönt att få hål på dem, säger Edling till TV4.

Daniel Berlin spelade

Det var länge osäkert om mittbacksgeneralen Daniel Berlin skulle spela, men efter uppvärmningen gav han klartecken för spel. Berlin blev mållös men assisterade till Johan Löfstedts 9-2-mål.