Gör Paralympicsdebut – sex år efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Den förre världscupåkare Matthias Lanzinger skadade sig allvarligt för sex år sedan och var tvungen att amputera sitt vänstra ben strax under knät.

I dag tog han sitt andra silver i sin Paralympics-debut.

– När jag gjorde comeback var mitt mål att delta i Paralympics. Jag hade hoppats på en eller två medaljer så det har redan varit mycket lyckat. I morgon ska jag tävla i min starkaste gren och nu kan jag åka som jag vill och kanske det går vägen igen, säger han till SVT Sport.

Lanzinger kämpade länge på precis bakom storstjärnorna i det österrikiska landslaget. Hans bästa VC-placering var en tredjeplats i Super G 2005. Men 2 mars 2008 förändrades hans liv totalt. I en svår krasch fick han flera öppna underbensfrakturer, så svåra att läkaren inte kunde rädda cirkulationen och tvingades amputera hans vänstra ben strax under knät.

Paralympics 2014 alpint

” Känner inte skidorna”

I Sotji gör han sitt första Paralympics och han har redan nu tagit två silvermedaljer. En i Super G och en i dagens superkombination, samtidigt som han försöker vänja sig av med sin tidigare åkteknik.

– Det ser likadant ut som förut men jag tänker helt annorlunda. Jag känner inte vad skidorna utan kan bara se hur de gör och försöka lära mig hur de fungerar. De andra åkarna som står på pallen har alltid åkt på det här viset, så jag är glad över att ha nått toppnivån, säger Lanzinger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014 alpint

Mer i ämnet