Se allt det bästa från Gotland Grand National

Uppdaterad
Publicerad

Folkligt, festligt, fartfyllt. I helgen tampas tusentals mc-förare för att ta sig fram i Gotland Grand National och SVT sänder Endurotävlingen.

Gotland Grand National slår i år alla rekord. Världens största endurotävling, som i år firar 30 års-jubileum, blir ännu större.

Totalt är 2 668 förare anmälda till tävlingen som brukar kallas för ”Vasaloppet på två hjul”.

Gotland Grand National

Gotland Grand National körs som vanligt i Allhelgonahelgen, på Tofta skjutfält. Elitåkare och amatörer från både Sverige och utlandet antar utmaningen att ta sig runt på den ofta leriga och blöta banan.

– Jag har inte sett spåret i dag (fredag) men när jag såg det i går så var det ganska torrt på sina ställen, men det finns vatten. Det har kommit vatten i natt också så det blir nog geggigt i morgon, säger tävlingsledare Kenneth Häglund till SVT Sport.

Franskt i topp två år i rad

Den första starten går kl. 9.00 på morgonen. Eliten startar 12.15. Deltagarna har sedan tre timmar på sig att ta sig så många varv runt banan som möjligt. Antal varv för eliten brukar vara sex eller sju, ibland till och med åtta.

Fransmannen Pierre Alexandre Renet har vunnit tävlingen två år i rad.

– Det blir inte lätt. Det är ett tufft lopp med hård konkurrens. Men jag har varit med i två år och vunnit två gånger så jag satsar absolut på att vinna, säger fransmannen till SVT:s Tvärsnytt.

– Nyckeln är att inte göra misstag och krascha. Om du kan hålla en bra och jämn fart är förstaplatsen inte långt borta.

Webbexklusivt: Häng med på en åktur med världsstjärnan

Innan Renets dubbel stod Mats Nilsson från SMK Dala Falun som segrare fem år i rad. Nilsson är tävlingens meste segrare med åtta titlar. Han vann första gången 1997.

SVT sänder direkt i Play och dessutom bjuds publiken på eftersändning med det bästa från elittävlingen. Gotland Grand National avgörs lördagen 2 november.

Sändningstider:

Lördag: 09.00-12.30 Gotland Grand National i Play

Söndag: 16.30-17.00 Sammandrag i SVT1

Sociala medier:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland Grand National

Mer i ämnet