Grip: ”Ett jättestort avbräck”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Rikard Grip åker imorgon tillsammans med svenska truppen till Val Müstair och starten av Tour de Ski. Men han får göra det utan Calle Halfvarsson. ”Jättestort avbräck så klart, han är en av de som vi pratat om skulle kunna vara med och slåss i toppen när vi skall summera hela Tour de Ski” säger Grip till SVT Sport.

Calle Halfvarsson fick hela förra årets säsong spolierad av sjukdomar. Denna säsong startade riktigt bra med stora framgångar i minitouren i Lillehammer. Men nu är han sjuk igen.

– Han drog på sig en förkylning i Davos och har inte återhämtat sig. Kroppen är inte redo, han är inte förberedd för att kunna göra en Tour de Ski. Det är ett tråkigt beslut men ett klokt beslut med tanke på VM som väntar.

Hur jobbar ni för att undvika sjukdomar?

– Vi har en tät dialog mellan tränare, läkare och aktiva. Det är därför vi inte forcerar nu. Han måste helt enkelt backa tillbaka och få en bra period med grundträning och senare kliva in i tävlingssammanhang igen.

Haag får satsa mot Falun och Ulricehamn

Inte heller Anna Haag åker med till Touren. Veteranen som gjort flera fina lopp under säsongsinledningen.

– Hon vaknade med ont i halsen och det är ingenting man kan göra något åt. Nu får hon en bra period med träning istället och får blicka fram mot världscuperna i Sverige, säger Grip.

Trots de två sena avhoppen har förbundskaptenen stora förhoppningar inför Tour de Ski som inleds på lördag.

– Det är två jättestora avbräck. Men vi har Charlotte (Kalla) och Stina (Nilsson) på damsidan och framförallt Marcus Hellner på herrsidan som är jättemotiverad, han har själv uttryckt att det är en Tour som kommer passa honom bra och det är något vi också känner. Jag hoppas verkligen att de här individerna kommer slåss uppe i toppen.

– Det kommer bli väldigt roligt jag har en god känsla. Det kommer bli många härliga stunder för den svenska folket i TV-soffan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.