Foto: TT Nyhetsbyrån (collage SVT)

Spelarna och hålen att ha koll på – guide till Masters 2016

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson, 39  Spelarpresentation >>>

Sverige

The Masters

Världsranking: 6.

Bästa Masters: 14 (2014).

Major-titlar: 0

Snittlängd driver Masters 2015: 268,0 meter

Antal puttar i snitt per hål Masters 2015: 1,69

Kommentar: Influensan störde honom ifjol. Masters-veteranen Stenson som fyller 40 år under veckan i Augusta hoppas nu kunna förbättra sin bästa Masters placering, som är en delad 14:e plats från 2014. Kan han hitta den form som 2013 förde honom till slutlig etta i både Europa- och PGA-tourens penningliga. Stenson är oftast säker med sin spoon från tee och har grym precision med järnen. Puttningen på Augustas greener behöver dock bli vassare än ifjol. Den bästa 40-årspresenten siktar han på fixa på egen hand.

Rory McIlroy, 26  Spelarpresentation >>>

Nordirland

Världsranking: 3

Bästa Masters: 8 (2014).

Kommentar: Rory McIlroy var världsetta på Masters ifjol men spelet från tee och på green räckte inte till. Säsongen 2014 var han dock obeveklig när han vann både PGA-mästerskapen och The Open. 26-åringen från Nordirland har redan 4 majortitlar. Den han saknar för en karriär grand slam är, just det, The Masters. 2011 var han nära men full igenom fullständigt. Bästa placeringen hittills kom 2014. Nu siktar McIlroy garanterat högre.

Jordan Speith,  22  Spelarpresentation >>>

USA

Världsranking: 2

Bästa masters: 1 (2015)

Kommentar: Jordan Spieth trivs på Augusta. Han blev delad tvåa i debuten 2014. Ifjol följde Spieth upp med en historisk och odiskutabel triumf. Dessutom tog 22-åringen från Texas hem US Open och vann även PGA-tourens slutspel. Spieths styrka sitter inte i längden i slagen. utan i spelet runt och på green. Och inte minst i huvudet. För Spieth är allt möjligt. Formen har visserligen varierat en del på slutet men Masters är som hemma och om han skulle vinna sin andra raka titel på Augusta så gör han något som bara Jack Nicklaus, Nick Faldo och Tiger Woods lyckats med tidigare tidigare.

Jason Day,  28   Spelarpresentation >>>

Australien

Världsranking: 1

Bästa Masters:  2 (2011)

Major-titlar: 1 (PGA Championship 2015)

Snittlängd driver Masters 2015: 281,5 meter

Antal puttar i snitt per hål Masters 2015: 1,62

Kommentar: Jason Day hörde länge till kategorin världspelare som inte vunnit en major. Ifjol på PGA-mästerskapen slutade han vara det. Day har spelat Masters fem gånger... 2011 nådde han sin bästa placering hittills, en delad andraplats... Ifjol så inledde han starkt men missade för mycket och föll tillbaka... Inte minst under sista varvet då han rasade från en delad 12:e plats till en delad 28:e plats. Men nu har alltså Day vunnit den där efterlängtade Majorn och har dessutom startat året riktigt starkt. Så bli inte förvånade om måtten på kavajen kommer stämma in på Jason Day.

Adam Scott, 35

Australien

Världsranking: 7

Bästa Masters: 1 (2013)

Kommentar: Den förre världsettan har varit en fantastisk form den senaste månaden. Han var 2:a, 1:a och 1:a tre veckor i följd i februari-marsskiftet.  Austrioelnsaren vet hur man vinner den här tävlingen och lär bli hyperfarlig om han kan undvika katastrofhål, vilket han har haft en ovana att står för den senaaste tiden. Han slog bland annat två bollar vattnet på PGA-tourtävlingen i Palm Beach men vann ändå. Vår nye expert Niklas Lemke tror Scott eller Bubba watson tar hem kavajen i år.

Bubba Watson, 37 Vinnare 2012 >>>

USA

Världsranking: 4

Bästa Masters: Två segrar (2012. 2014).

Kommentar: Vänsterspelare som kan spela drömgolf, om han vaknar på rätt sida. Kan vinna sin tredje titel på fem år, vilket vore en mindre bragd. Amerikanen har visat bra form inför Augusta och är en av SVT Sports nye expert Niklas Lemkes två favoriter till segern.

Dustin Johnson, 31  Spelarpresentation >>>

USA

Världsranking: 8

Bästa Masters:  6 (2015)

Major-titlar: 0

Snittlängd driver Masters 2015: 288,5 meter (bäst)

Antal puttar i snitt per hål Masters 2015: 1,47 (bäst)

Kommentar: Den långslående amerikanen har boomat majortitlar, US Open ifjol sved. Men kanske är det hans tur i år. Förra året på The Masters så var Dustin Johnson längst av alla från tee, 288,5 meter i snitt. Han toppade även antal puttar i snitt per hål. Det blev personbästa i The Masters med en delad sjätte plats. Kan Johnson upprepa de siffrorna i år och hålla fokus så får de andra helt klart se upp.

Rickie Fowler, 27  Spelarpresentation >>>

USA

Världsranking: 5

Bästa Masters: 5 (2014)

Snittlängd driver Masters 2015: 267,4 meter

Antal puttar i snitt per hål Masters 2015: 1,62

Kommentar: Ge inte Rickie Fowler extra tändvätska. Även om spelet på Masters ifjol inte levde upp den prestation han gjorde i The Players Championship en månad senare. Spelare hade i en undersökning sagt att Fowler var bland dom mest överskattade på touren.

Det skulle dom inte ha gjort, för då bjöd Fowler på en sällan skådad birdiefest i slutet av Players. Det blev seger efter särspel.

Och 2014 så nosade Fowler på täten i The Masters. Så 27-åringen från Kalifornien är en som verkligen är redo att fylla ut den gröna kavajen.

David Lingmerth, 28  Spelarpresentation >>>

Sverige

Världsranking: 42

Bästa Masters:  debutant

Kommentar: David Lingmerth ska för första gången i karriären äntra Masters-scenen. Lingmerth hör inte till dom mest långtslående på touren. Drygt 263 meter ligger han på i år. 28-åringen från Tranås är dock skicklig med dom kortare järnen. Puttningen är också en styrka. Det visade han inte minst förra året när han sin tog första titel på PGA-touren. Lingmerth vann Jack Nickluas egen stortävling The Memorial. Mycket tack vare en grym puttning och en sådan nivå kommer han defintivt behöva på Augustas hypersnabba och ondulerade greener.

Bubblare: Charl Schwartzel, Sydafrika, Louis Oosthuizen, Sydafrika, Zach Johnson, USA, Rafael Cabrera Bello, Spanien

**********************************************************

Augusta National GC

Bildad: 1931.

Medlemmar: c:a 300 (inbjudna, det går inte att söka).

Golfbanan:

Klar 1934.

18 hål.

Par 72.

Längd: 6799 m.

Banrekord: 63 (Nick Price 1986, Greg Norman 1996)

Hål att hålla ögonen på

Hål 5

Namn: Magnolia.

Par 4

Längd: 410 m.

Ett av de mer okända hålen, men svårspelat. Luriga bunkrar till vänster om fairway och mycket svårläst green.

Hål 10

Namn: Camellia

Par 4.

Längd: 450m.

Dörrporten ner till Amen Corner. Statistiskt det svåraste hålet genom alla tider. Dog leg vänster och kraftigt utför. Ofta ett svårt inspel på andraslaget.

Hål 12

Namn: Golden Bell

Par 3

Längd: 139 m.

Världens mest berömda par 3. Kortast på banan. Green stort som ett badrum, skyddad av vatten och skog. Men svårast; de förrädiska vinnarna, som ständigt växlar.

Hål 18

Namn: Holly

Par 4.

Längd: 418 m.

Avslutningshålet är egentligen inte märkvärdigt. Men ett dåligt utslag kan betyda hiss ner i resultatlistan. Långt inspelet uppför, mot en green som knappt syns. Här har många svenskar haft stora problem. Stenson hade en åtta, när han hade ledningen, härom året.

SVT Sport i sociala medier

Twitter: @SVTSport

Instagram: @SVTSport

Facebook: SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet