Hargin trea i Hammarbybacken

Uppdaterad
Publicerad

Stor folkfest och svensk framgång. Mattias Hargin tog årets första pallplats när han knep tredjeplatsen i parallellslalomen på hemmaplan.

Det väntades bli ännu en publikfest i Hammarbybacken. Världscuptävlingen i parallellslalom, som ingår i slalomcupen, var i princip slutsåld. Över 9000 åskådare väntades bevittna sista VC-tävlingen före VM i St Moritz 6–19 februari. Och det handlade om viktiga världscuppoäng i VM-genrepet.

Två svenska åkare kom till start, Frida Hansdotter och hemmaåkaren Mattias Hargin. Fjolårstvåan André Myhrer valde att avstå tävlingen på grund av sin ryggskada.

– Det var en helt fantastiskt kväll senast, en riktig succé. Så det ska blir väldigt kul att ut och köra. I dag ska jag ge järnet, säger Hansdotter till SVT Sport inför tävlingen.

”Älskar den här disciplinen”

På förhand pratades det om tre utmanare till Frida Hansdotter om segern på damsidan: slalomcupledaren Mikaela Shiffrin, fjolårssegraren Wendy Holdener och slalomcuptvåan Veronika Velez-Zuzulova.

– Sverige är som ett andra hem för mig, sa 21-åriga amerikanskan Shiffrin till SVT Sport kvällen före tävlingen.

– Jag älskar den här disciplinen, och gillar stadstävlingarna. Det är en helt annan miljö, och jag gillar bataljen en-mot-en, säger Holdener.

”Helt andra förutsättningar”

På herrsidan väntades allt handla om ettan och tvåan i såväl slalomcupen som totala världscupen: Marcel Hirscher, Österrike, och Henrik Kristoffersen, Norge.

– Samma ställe men helt andra förutsättningar. Det är inte vanligt i norr att ha plusgrader så här års. Men det blir en utmanade kväll för oss och ibland behöver man lite tur. Jag ser fram emot att göra mitt bästa, så får vi se vem som vinner, säger förra årets vinnare Hirscher till SVT Sport före tävlingen.

– Jag har egentligen aldrig gillat parallellslalom. Vi körde det som barn, men har aldrig varit ett fan. Jag var ganska bra, men inte tyckt om det. Jag gillar det klassiska, det gamla, säger Kristoffersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.