Foto: Bildbyrån

”Ta in nytt och fräscht”

Uppdaterad
Publicerad

Den förra truppen misslyckades med att ta Sverige till EM. När Erik Hamrén tar ut sin sista EM-kvalgrupp på fredagen vill SVT Sports expert Daniel Nannskog se tre nya spelare från sommarens U21-EM-seger på listan. ”Hamrén ser ju det vi ser, att vissa spelare inte levererar”, säger Nannskog.

Matcherna mot Ryssland och Österrike blev två förluster, och inför de avslutande mötena i EM-kvalet, mot Lichtenstein och Moldavien, ligger Sverige trea i sin grupp. Playoffspel ser ut att vänta om Sverige ska ta sig till mästerskapet.

– Det är en väldigt tuff sits som Hamrén sitter i. Frågan är om man ska röra om i grytan eller lita på att det laget som har spelat förut ska kunna vinna de här två matcherna, och sedan playoffmatcherna. Det är oerhört svårt. Han ser ju det vi ser, att vissa spelare inte levererar. Samtidigt som det finns några som skulle vara kittlande att ta in, säger Nannskog.

”Inte gå helt bananas”

Mot Österrike förlorade Sverige med 1-4. Bland annat stack en rutinerad mittfältare som Kim Källström fram ett ben som ledde till straff. Mittbackarna blev starkt kritiserade efteråt, liksom hela laget.

Nannskog vill inte se en total omgörning inför de två sista matcherna, men däremot några nya inslag.

– Jag tror att man får ta det lite försktigt. Inte helt gå bananas. Det blir lite väl desperat. Kolla på de som inte har presterat, som inte har framtiden för sig, som har fått förtroende under en lång tid men inte tagit chansen. Och ta in någonting nytt och fräscht.

Ny energi

Han menar att förbundskaptenen bör ta ut ett lag redan nu som kan spela även ett eventuellt playoff. Därför behövs någonting nytt.

–  Det måste vara tunga skallar på spelarna i landslaget. Det är därför jag efterlyser lite byten, att få in ny energi med de som inte har varit med om de här förlusterna. Att ta in tre spelare blir nog lagom.

SVT Sport sänder presskonferensen där truppen presenteras på Play med start 10:55.

Nannskogs tre byten

Helander in, Antonsson ut

Mittbacken Filip Helander gjorde debut för sin nya klubb Hellas Verona mot Inter förra onsdagen, och gjorde i nästa match, mot Lazio i söndags, sitt första mål i Serie A.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, har spelat i landslaget sedan 2004.

Nannskog: Vi har jättestora problem i mittförsvaret, det vet alla som tittar, det vet hela Sverige. Antonsson hade ju ingen rolig match mot Österrike. Det såg ut som om han inte ville vara där. Han såg ut att inte må bra när han var där, det är därför jag tänker att han ska få slippa. Vila från landslaget, och sedan får vi se om han kan komma tillbaka.

Där måste man kunna bygga upp Helander. När han har fått göra mål också, det tyder på att han har självförtroende.

Guidetti in

Annfallaren John Guidetti har hoppat in och gjort mål för sin nya klubb Celta Vigo, ett av topplagen i Spanien i säsongsinledningen. Skulle ha fått starta i lördags men kände av influensasymptom på uppvärmningen. Klubben meddelade i veckan att han tränar med laget igen och han väntas vara tillgänglig till fredagens match mot Getafe.

Nannskog: Nu har han inte spelat så mycket, men han står för någonting fräscht. Det är en glädjespridare. En kille som står för mycket energi. I det här skedet när det inte har gått bra kan han säkert dra med sig andra.

Hiljemark in, Källström eller Wernblom ut

Oscar Hiljemark har bland annat gjort två mål mot Milan för sin nya klubb Palermo. Hans taktiska  utveckling hyllas av tränaren Giuseppe Iachini.

Kim Källström, nu i Grasshopper, har spelat i landslaget sedan 2001. Pontus Wernbloom, CSKA Moskva, gjorde debut i landslaget 2007.

Nannskog: Jag tycker att Hiljemark har sett fin ut i Italien. I en perfekt värld hade man kanske väntat lite med att ta in honom, men när läget är som det är och spelarna inte presterar så behövs någonting nytt. Men inte bara för sakens skull. Vill vi ha mer kreativitet på mittfältet är Hiljemark perfekt.

Vem som ska ersättas beror på vilken linje Hamrén vill att laget ska ha i sitt spel, om han vill ha en kraftfull spelare eller mer kreativitet. Kims ben… Jag har gillat Kim hela landslagsperioden, han är en superkille. Wernbloom får till det mindre bra i landslaget.

Sveriges kommande matcher

9 oktober Liechtenstein–Sverige

12 oktober Sverige–Moldavien

Poängställning grupp G

Österrike 22

Ryssland 14

Sverige 12

Montenegro 11

Liechtenstein 5

Moldavien 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.