Hector: ”Det som avgör är om man är sugen eller rädd”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag inleds alpina VM i Vail och Beaver Creek. Ett VM som ska bli Sara Hectors definitiva genombrott. ”Det är fantastiskt att få bekräftelse att man kan vara bäst i världen”,  säger Hector när SVT Sport möter henne i Steamboat Springs, orten där det alpina landslaget har sitt förläger.

Hon är 22 år och har länge setts som svensk alpinåknings stora framtidsnamn, men det är inte förens den här säsongen som Sara Hector levt upp till förväntningarna.Hennes första seger i världscupen kom efter flera år där Hector levt med en stor press på sig själv, en press som ibland varit lite för svår att hantera.

– Det som avgör är om man står på startlinjen och känner sig sugen på att tävla, eller om man står där och är rädd. Det är såklart en jättestor skillnad, säger Hector.

Alpina VM

Var det så du kände förra säsongen, att du hade för stor press på dig själv?

– Ja, jag kände att så fort det gick bra på träning så blev förväntningarna ganska höga. Självförtroendet motsvarade inte förväntningarna, då är det svårt att leverera.

Hur deprimerad blir man då?

– Ja… Det är lätt att bryta ner sig själv då och få sämre självförtroende. Då tar man dessutom för sig ännu mindre. Men nu har det känts bra under en period.

Hur besviken blir du då om det inte går så bra på VM?

– Jag kommer bli dödsbesviken, så är det ju. Det är det jag har varit rädd för tidigare, så det är dumt att lägga fokus på ”vad händer om jag failar?”. Det är bättre att fokusera på vad jag ska göra.  Ge mitt bästa, köra så fort jag kan och sen får det gå som det går, säger hon. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet