Marcus Hellner, till höger, spurtar ner Lars Nelson. Foto: Bildbyrån

Hellner knäckte Nelson och tog SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner tog sitt femte raka SM-guld i skiathlon (2x15 km) i Umeå efter en hård spurtstrid med Lars Nelson. Daniel Richardsson blev trea.

Nelson försökte rycka med knappt 1,5 km kvar. Hellner kom dock ikapp, och efter att ha kommit först in på upploppet var han knappt före Nelson i mål. Marginalen blev tre tiondelar.

– Det brukar vara ganska så hetsigt i början. Sedan spricker det upp. Det var helt okej, säger Hellner, som ändå inte såg helt nöjd ut.

SM-veckan vinter 2014

– Klassiskt var lite jobbigt. Det var bättre i dag, men jag vill vara starkare, säger Hellner till SVT Sport.

På den inledande klassiska delen försökte Nelson och Richardsson, som är starka klassiska åkare, rycka ifrån Hellner. Den senare kom dock ikapp. Vid skidbytet var topptrion samlad. Nelson bytte skidor snabbast och fick en lucka, men snart var trion samlad igen.

Till slut tvingades Richardsson släppa. Det stod mellan Nelson, som chansade med ett sista ryck, och Hellner. På upploppet vägde alltså Nelson för lätt mot den rutinerade spurtaren Hellner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan vinter 2014

Mer i ämnet