Hellner tog nytt svenskt silver

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner spurtade till sig ett OS-silver efter Dario Cologna, schweizaren som så sent för en vecka sedan gjorde sitt första lopp för säsongen.

-Härligt, att få betalt för all träning och allt slit, sa en glad Hellner till Viasat efteråt.

Martin Johnsrud Sundby spurtade hem bronset före ryssen Vylegzjanin. Petter Northug, som har dominerat sådana här lopp de senaste åren åkte in på stumna ben som 17:e man.

OS i Sotji längdskidor

Hellner visste att hans skulle rycka någon gång. Frågan var bara när.

-Jag var pigg hela vägen och valde att vänta till sista backen.

Marcus Hellner gav upp guldet när Cologna passerade honom på toppen av sista backen och stannade av lite.

-Ville spara lite krafter där för att säkra medaljen. Och så blev jag pigg igen och närmade mig men Dario var för stark, sa Hellner till Viasat.

Efter en halvdan säsong hittade Hellner formen till slut.

-Jag kan inte förklara det, det har varit mycket upp och ner.

”Ingen slump”

-Men det är fantastiskt.  Det ligger så mycket bakom det här. Det är ingen slump, sa en rörd Hellner.

Loppet var länge en klungtävling som det brukar men efter hård körning av Sundby sprack fältet upp och de sista varven i fristil var det 17 man som var kvar, därav fyra svenskar, som hade bra skidor.

Med en knapp kilometer kvar fanns det fortfarande ett tiotal åkare som hade chansen på medaljerna men då bestämde sig Marcus Hellner för att rycka i botten av den sista backen.

”Hoppades att Marcus inte skulle komma”

Dario Dologna har gjort en remarkabel comeback efter sin fotskada. I förrsa veckan i Toblach gjorde han sitt första lopp och var tvåa.

-Den är fortfarande inte 100 procent men under loppet tänker jag inte på det, sa Cologna till Viasat.

Schweizaren erkänner att han var orolig strax före mållinjen.

-Jag var trött och hoppades att inte Marcus skulle komma bakifrån de sista meterna. Är glad att han tog silvret och ser fram emot flera kamper med honom, sa Cologna.

Hellners säsong har varit upp och ned och bara för någon dag sedan var det inte bra als erkänner den svenske silvermedaljören.

-Jag kände att jag var väldigt taggad, sedan vet man aldrig. Formen har varit upp och ner de sista dagarna, det kändes halvkasst för någon dag sedan, sade Hellner när han återhämtat sig efter prisceremonin.

-Jag tyckte inte att det var, jag ska inte säga för mycket, men jag tyckte inte att det var så jobbigt. Tempot var inte superhögt jämt heller. Men när det väl gick fort small det till i benen.

Fantastisk blågul laginsats

När Hellner drog upp tempot i backen knäcktes de tre övriga blågula. Daniel Richardsson blev sjua, Lars Nelson 10:a och Anders Södergren 14:e man, en fantastisk blågul insats.

-Det kändes som att grabbarna var väldigt starka, sade förbundskapten Rikard Grip i Viasat.

-Kändes bra hela vägen. Jag har varit pigg hela tiden. Jag hade otroligt bra skidor, sa OS-debutanten Lars Nelson.

-Min bästa chans var egentligen femmilen, men det här var fantastiskt roligt. Att ha alla fyra svenskar topp 14 är riktigt kul, fortsatte Nelson.

-Det var först i slutet av sista backen som jag inte hade det där sista. Det är inte långt kvar innan jag kan fajtas om medaljerna, sa en nöjd Richardsson.

-En fantastiskt fin laginstas, sa Södergren som var nöjd med sitt eget formbesked men inte riktigt nöjd med placeringen.

 -Jag saknar det lilla extra. Det kommer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet