Maria Rydqvist i landslagsdressen 2012 Foto: Scanpix

Helt sned könsfördelning i skidsport

Uppdaterad
Publicerad

Skidlandslagen har en hyggligt jämn fördelning mellan könen. Men på ledarsidan är det en total mansdominans.

51 manliga förbundskaptener och tränare – 0 kvinnliga.

– Det är dags att ställa frågan varför, säger längdlandslagsåkaren Maria Rydqvist.

Svenska skidförbundet är medveten om den stora snedfördelningen på ledarsidan.

– Vi har diskuterat det mycket de senaste två åren och har i dagarna beviljats medel från Riksidrottsförbundet för att jobba med de här frågorna, säger förbundsdirektören Niklas Carlsson.

Rydqvist skriver i sin krönika, som bland annat publicerats i Idrottens Affärer, att hon aldrig haft någon kvinnlig tränare i sin karriär. Hon säger att hon de senaste åren reflekterat över det och också försökt förstå varför det är så få kvinnliga ledare i sin sport.

– De kvinnor som jag tyckt borde vara ledare, och frågat varför de inte är det, har svarat att de antingen inte blivit tillfrågade eller inte riktigt vågat. Man måste vara extra tuff för att vara ensam kvinna i en mansdominerad värld, säger Rydqvist.

Aktiv rekrytering

Hon tycker att det vore bra för alla aktiva i landslaget om det fanns kvinnliga ledare.

– Det behöver bli en bättre balans när det gäller jargongen. Man har ju blivit van vid den manliga jargongen, men ibland hade det varit skönt att ha en kvinnlig ledare att gå till, säger hon.

Rydqvist vill att skidförbundet mer aktivt rekryterar kvinnliga ledare, något som Niklas Carlsson säger ingår i handlingsplanen som är på väg att skrivas.

– Vi har ett ansvar att framför allt jobba aktivt att få tjejer som slutar sin aktiva karriär att vilja ta steget till att bli ledare. Ett proaktivt arbete, att söka upp och möta dem och försöka jobba på att stimulera dem att vilja ta steget, säger han.

Långsiktigt arbete

Carlsson säger att det i landets riksidrottsgymnasier finns en balans mellan kvinnliga och manliga ledare på längdsidan, däremot inte i de andra skidgrenarna. När det gäller de aktiva i landslagen är det, enligt Carlsson, en 60-40-fördelning som varierar mellan könen under olika år, i alla grenar utom snowboard som har en kraftig manlig dominans.

-Det här är en situation som vi måste göra något åt eftersom det är en begränsning för att kunna prestera. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Carlsson.

Riksidrottsförbundet har satt upp ett antal jämställdhetsmål som ska nås till 2017.

– Vi har aviserat att vi får svårt att nå vissa av dessa mål. Men nu har vi en projektplan för vad vi vill börja med – att aktivt attrahera kvinnor. Men samtidigt måste vi titta på varför vi har den här snedbalansen och där har vi inte alla svar, säger Carlsson.

Fakta: Svenska Skidförbundet

I Svenska Skidförbundet ingår tio grenar: Alpint, backhoppning, freeskiing, freestyle, längdåkning, rullskidor, skicross, snowboard, speedski, telemark.

Under 2012 hade skidförbundet 142 640 medlemmar varav 40 procent var kvinnor. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.