Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se svettiga vändningen – efter en matchdart. Foto: Viaplay

Högdramatiskt svenskt avancemang i dart-VM: ”Min första seger”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en missad matchdart mot sig vände svenske Jeffrey de Graaf svårast möjliga läge till sin första seger någonsin i dart–VM, på sitt sjätte försök.

– Jag kände bara att jag fick inte ge upp, säger de Graaf till Aftonbladet.

Se den osannolika vändningen i spelaren ovan.

Svenske Jeffrey de Graaf, 33, vann mot engelsmannen Ritchie Edhouse i den första rundan av dart–VM efter en mäktig vändning.

Svensken låg under med 0-2 i set och hade en matchdart mot sig. Men Edhouse missade och de Graaf lyckades vända till 3-2.

– Det är min första seger i en VM-match. Jag har aldrig tagit mig vidare från första matchen... Men jag kände bara att jag fick inte ge upp, säger de Graaf.

Flyttade för kärleken

Jeffrey de Graaf, ursprungligen från Nederländerna, har bott i Sverige i fem år med sin svenska flickvän.

– Jag flyttade till Sverige 2018 och sedan tog det mig fem år innan jag fick spela PDC Nordic och Baltic Tour. Och det gjorde jag i våras för första gången. Jag kvalade in via den rankningen till VM. Då har svenskarna inga val längre. Nu är jag svensk, säger de Graaf.

”Inte många spelare jag inte kan slå”

I nästa runda möter De Graaf den rutinerade portugisen José de Sousa, en match som spelas på fredag.

– Jag hoppas minst på semifinal. Det är en ambitiös målsättning. Men man ska sikta högt. Tar jag fram mitt A-game är allt möjligt. Det är inte många spelare jag känner att jag inte kan slå.

Se hela slutspelsträdet här.

MER DART: Dennis ”Strongman” Nilsson har gått från Sveriges starkaste man till bäst i landet på dart. Men hur känd är han egentligen?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis ”Strongman” Nilsson har gått från Sveriges starkaste man till bäst i landet på dart. Men hur känd är han egentligen? Se mer i klippet. Foto: Dan Svensson/SVT

Om dart–VM

Dart–VM spelas årligen runt jul och nyår i London. Arenan Alexandra Palace, som varit spelplats sedan 2008, är känd för sin atmosfär med fans som sjunger, festar och engagerar sig starkt i spelet.

Daniel Larsson stod för Sveriges senaste seger i ett dart–VM, 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.