Enligt idrottspsykologen Johan Plate är Stensons utbrott tecken på att han inte är i balans. Foto: TT Nyhetsbyrån

Idrottspsykologiske rådgivaren om Stenson: ”Tecken på obalans”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson hade redan klagat på att han störs av publiken under British Open – idag fick han ett nytt utbrott. Idrottspsykologiske rådgivaren Johan Plate förvånas över att stjärnan gång på gång låter sig störas av oljud. – Det är väl ett tecken på någon sorts obalans, säger han till SVT Sport.

Henrik Stenson har fått rubriker under British Open. Men tyvärr inte så många för nivån på golfandet – i stället har hans utbrott på publiken uppmärksammats. I dag tog han en åskådares mobiltelefon och stängde av ljudet och så här sa han efter första rundan:

– Det är så himla lätt att stänga av ljudet, tycker jag själv, men så verkar det inte vara på golftävlingar världen över. Jag tror att åtminstone var femte var sjätte telefon har ljudet på. Det är klart att det tär tillslut och är man redan lite trött och sedan slår ett dåligt slag på grund av det så blir ju inte humöret bättre direkt, sa Stenson då.

British Open 2014

”Verkar vara det svåraste i hela världen”

Även under Norea Masters var svensken irriterad:

– Det verkar vara det svåraste i hela världen att stänga av ljudet på sina mobiltelefon, oavsett om det är Kina, Tyskland eller Sverige, sa Stenson då till SVT Sport.

Idrottspsykologiske rådgivaren och läraren i beteendevetenskap, Johan Plate, har jobbat med flera framstående golfare på Europatouren och USA-touren och han försvånas av Stensons beteende.

– Att storspelare som Stenson och Woods klagar så mycket hör till ovanligheterna. Det är väl ett tecken på någon sorts obalans. Det brukar vara mindre rutinerade spelare som gör så, säger han till SVT Sport.

Är oljuden värre för golfare eller lägger vissa golfare för mycket energi på det?

– Först och främst: Man måste lämna ett förbehåll för att allas personligheter är olika. En del bryr sig inte och andra blir jätteirriterade. Med det sagt menar jag att det är en vald sanning att det ska vara knäpptyst när man spelar golf. Det blir ett inlärt beteende. Störs man i utförandet är det lätt att man orsaksförklarar det med att det var störande moment utifrån, säger Plate.

”Golfare gör sig själva en otjänst”

– Jag påstår att många golfare gör sig själva en otjänst i att inte träna med störmoment som publikljud och annat. De som är på väg upp förbereder sig på det här.

Kan det vara så att vissa till slut nästan står och väntar på oljud? Att örat blir extra vaksamt mot det?

– Ja. När man spelar drömgolf och allt funkar då är du i ett flow, som i en bubbla. Allt ljud runtomkring försvinner, du är i din egen värld.

Det är sällan man exempelvis hör en straffskytt i fotboll gnälla på att publiken buar. Det tycks skilja sig mycket mellan olika idrotter...

– Det stämmer. Men det är en viss skillnad där också. Ju mer finmotorik idrotten kräver desto mer känslig för stress blir du, det påverkar mer. Även skytte är finmotoriskt. I ishockey och fotboll är det mer grovmotorik, och fysisk aktivitet motverkar stress. Så: idrottens karaktär och personligheten påverkar stressen.

Måste jobba med det

Kanske är Stensons och Woods fokus på oljud något de måste jobba med, menar Plate.

– Är det ett mönster hade jag som deras mentala rådgivare frågat om det verkligen är det de ska lägga energi på, eller om de ska lägga energi på att spela bra golf?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

British Open 2014

Mer i ämnet