På tjeckiska innebandyförbundets Facebooksida har man kunnat rösta på vilken spelare som är snyggast. Foto: Skärmdump från Facebook

Innebandyspelarna möts – i en skönhetstävling

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckien, som arrangerar innebandy-VM för damer som drar igång i helgen, har hittat ett annorlunda sätt att marknadsföra evenemanget. Inför VM har de hållit en skönhetstävling för att kora den vackraste tjeckiska spelaren.

VM i fotboll i Brasilien. Spelarna står uppställda, redo för spel. Men först ska priset alla talar om delas ut, och frågan är om det blir Ronaldos markerade kindben eller Wayne Rooneys välansade ögonbryn som kommer ro hem förstapriset i skönhetstävlingen.

Känns det osannolikt?

Fokus i ett världsmästerskap brukar ligga på idrottsliga prestationer, inte huruvida spelarna är snygga, men så är inte fallet inför innebandy-VM i Tjeckien, som drar igång den 7 december.

Fröken innebandy koras

De tjeckiska arrangörerna har inför VM haft en tävling på sin Facebook-sida för att kora ”MISS Český florbal”, Fröken tjeckisk innebandy, där man kunnat rösta på vem som är snyggast av tio innebandykvinnor.

– Det är jävligt märkligt. Jag blev väldigt förvånad när jag hörde talas om det här och ringde direkt till det tjeckiska förbundet, säger Tomas Eriksson, ordförande för Internationella innebandyförbundet (IFF) till SVT.

IFF har tidigare sagt nej till tjeckerna när de fört skönhetstävlingen på tal, det är inte något som ska ha med innebandy-VM att göra. Men tjeckiska innebandyförbundet valde att genomföra tävlingen ändå.

– De säger att det är så man gör i Tjeckien när man ska marknadsföra idrottsevenemang, men jag tycker att det är fel, säger Tomas Eriksson.

”Vi spelar i stora t-shirts”

Svenska landslagsstjärnan Anna Wijk suckar när skönhetstävlingen kommer på tal.

– Vad ska jag säga, de har ju lite fel fokus om man säger så. De borde fokusera på sporten och inte hur någon ser ut, det är lite konstigt, säger hon.

Inom andra idrotter har kraven på hur damerna ska klä sig upprört. 2011 ville Internationella badmintonförbundet tvinga damspelarna att bära kjol och fram till förra året skulle kvinnliga beachvolleybollspelare bära bikini när de spelade. Men enligt Anna Wijk är innebandyn förskonad från sådana diskussioner.

– Vi spelar ofta i ganska stora shorts och t-shirts, så det här hör absolut inte till innebandy.

Svenskarna fokuserar på sporten

Tomas Eriksson lägger till att de inom innebandyn tvärtom arbetat med att motverka sådan utveckling.

– Vi har inte godkänt spel i kjol, och den officiella klädseln är densamma för män som för kvinnor. Jag kanske är en dum svensk, men jag förstår inte kopplingen mellan utseende och sport. Fokus ska ligga på den idrottsliga prestationen.

När VM inleds på fredag kommer Tomas Eriksson återigen att prata med det tjeckiska innebandyförbundet, och han har sett till att inga skönhetspriser kommer att delas ut under arrangemanget.

Anna Wijks fokus nu är att prestera så bra som möjligt under mästerskapet, och spela hem VM-guld till Sverige för fjärde gången i rad.

– Jag är laddad, det ska bli hur kul som helst. Det är bra att vi i Sverige fokuserar på sporten så kan de i Tjeckien tänka på hur de ser ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.