Lördagens derby ställdes in på grund av terrorhot. Foto: TT Nyhetsbyrån

”IS-attentat planerat mot turkiskt derby”

Uppdaterad
Publicerad

Derbymatchen mellan Galatasaray och Fenerbahce fick ställas in i helgen på grund av terrorhot. Nu uppger en turkisk tidning att IS planerat ett terrordåd likt det i Paris i höstas.

Det är turkiska hurriyetdailynews.com som uppger att IS planerade ett terrordåd i samband med söndagens stormatch som skulle ha spelats i Istanbul.

IS planerade enligt tidningen att genomföra en attack mot publiken när derbyt var färdigspelat. En självmordsbombare skulle smälla av en bomb och därefter skulle IS-terrorister öppna eld.

På torsdag ställs det svenska herrlandslaget mot Turkiet i Antalya men TV4 kommer inte att ha någon studio på plats i Antalya i samband med sändningen på grund av säkerhetsläget. Däremot kommer kanalen att ha reportrar i Turkiet.

– Om man ser till hela situationen i Turkiet så är jag förvånad att man spelar matchen där. Men om landslaget åker dit och spelar match så måste man nyhetsbevaka det. Däremot kanske man inte satsar lika fullt ut, med studio och så, som man brukar göra, säger krönikören och TV4:s fotbollsprofil Olof Lundh till aftonbladet.se.

Nilsson: ”Känner mig trygg”

Svenska fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, kommer att resa ned med landslaget till Turkiet.

– För oss handlar det om att försäkra oss om att vi kan få en match som är trygg och säker. Jag har själv varit i kontakt personligen med representanter för den turkiska förbundsledningen och fått förklaringar och en beskrivning av hur de ser på matchen. Jag känner mig trygg och kommer resa ned med landslaget till Turkiet, säger han.

IS låg även bakom lördagens terrorattack då fyra personer dödades av en bomb i Istanbul, skriver den turkiska tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.