Johan Cruyff blev 68 år gammal. Foto: TT

Johan Cruyff är död

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslegendaren Johan Cruyff har gått bort. Han dog i sviterna av cancer och blev 68 år gammal. ”Det är med stor sorg som vi ber er att respektera familjens privatliv under deras tid i sorg”, står det i ett meddelande på hans hemsida.

Johan Cruyff fick beskedet att han drabbats av lungcancer i oktober 2015 och under torsdagen avled han i sitt hem i Barcelona.

”Den 24 mars 2016 avled Johan Cruyff fridfullt i Barcelona, omgiven av sin familj efter en stark kamp mot cancern. Det är med stor sorg som vi ber er att respektera familjens privatliv under deras tid i sorg”, står det i ett meddelande på hemsidan.

Fotbollslegendaren spelade 240 matcher för Ajax innan han gick vidare för spel i Barcelona. 1984 avslutade han karriären i Feyenoord. Tre gånger tilldelades han Ballon d´Or – priset då till europas bästa fotbollsspelare.

Han spelade dessutom 48 landskamper för det nederländska landslaget och tränade lag som bland annat Ajax och Barcelona efter avslutad karriär.

Johan Cruyff

Född: 25 april 1947

Klubbar som spelare: Ajax, FC barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante, Feyenoord.

Klubbar som tränare: Ajax, FC Barcelona

Meriter som spelare: 8 ligatitlar med Ajax, 1 med Barcelona, 1 med Feyenoord, 5 cuptitlar med Ajax, 1 med Barcelona, 1 med Feyenoord. Europas bästa spelare 1971, 1973 och 1974.

Meriter som tränare: 4 ligatitlar med Barcelona, 1 cupvinnarcuptitel med barcelona, 1 med Ajax.

Landskamper: 48, 33 mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.