Johan Olsson skadad – en månad före OS

Uppdaterad
Publicerad

Femmilsvärldsmästaren Johan Olsson är skadad en månad före OS.

–  De närmaste dagarna vet jag förhoppningsvis om det handlar om en vecka eller två månader. Jag vill inte ge någon intervju just nu eftersom varken jag eller någon annan vet omfattningen av skadan, skriver Johan Olsson i ett sms till SVT Sport. 

I ett sms till TT skriver han: ”Nu vill jag ha lugn och ro eftersom jag har mycket smärta”.

OS i Sotji längdskidor

– Han har ådragit sig en överbelastningsskada i området runt ett revben. Det är ingen fraktur utan en muskulärt orsakad skada, säger längdlandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport.

Per Andersson förklarar att framförallt stakåkningens snabba utveckling de senaste åren gör att hjärta/lungor ibland klarar av mer än vad de små muskelgrupperna, exempelvis runt revbenen tål. Det här är en typ av överbelastningsskada som är vanlig exempelvis inom roddsporten och som man nu även ser inom skidorna.

Hur länge kan det här stoppa honom från träning och tävlande?

– Den här typen av skador är svårbedömd i ett tidigt skede så vi behöver få någon dag på oss för att bättre kunna prognostisera skadan.

Inga skidor för Olsson

Rehabiliteringsarbetet är igång hemma i Östersund där Olsson endast får göra styrke- och rörlighetsövningar. Han får i nuläget inte ge sig ut i skidspåret.

– Vi har plockat bort Johan från skidåkningen just nu och det är för tidigt att säga när han kan gå på snö igen, säger Andersson.

Det var runt nyår som Johan Olsson fick den första känningen av skadan.

– Det är för tidigt att säga någonting innan vi vet mer men det är verkligen oflyt under en OS-säsong när han varit så mycket sjuk och varit hemma och tränat, säger SVT:s  expert Anders Blomquist.

Skadan oroar givetvis hela skid-Sverige där Olsson förutom sina individuella lopp är en nyckelperson i stafettlaget.

– Nu är det fullt fokus på att få tillbaka Johan så fort som det går. Det är för tidigt att spekulera i tidsperspektiv men vi har sett honom komma tillbaka från sådana här saker tidigare så ur det perspektivet är vi inte oroliga, säger landslagsläkaren Per Andersson.

Olsson har varit hemma och tränat och ställde inte upp i Tour de Ski som avslutades igår.                  

På sin blogg skriver i dag bragdmedaljören om den hemska säsongen hittills.

”Den här skidsäsongen har hittills varit en av de värsta i min karriär.”

Olsson berättar om virusinfektionen han ådrog sig i oktober, om den rejäla förkylning han fick vid juletid och nu om den senaste bedrövelsen:

”Nu har jag under träning skadat ett eller flera revben, och vad det gäller OS kan jag inte ge några svar alls i nuläget. Den närmsta tiden får utvisa vad som blir resultatet av det här”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet