Foto: Scanpix

Lewandowski fyramålsskytt

Uppdaterad
Publicerad

Dortmund besegrade Real Madrid med 4-1 hemma och Robert Lewandowski satte rekord med fyra mål i en Champions League-semifinal.

-En sanslös urladdning av Dortmund. Oj oj oj vad hungriga de var. De var klart, klart bättre än Real i dag, sa SVT:s expert Glenn Strömberg i Viasats sändning.

Lewandowski vräkte sig fram på Götzes inlägg och stötte in 1-0 tidigt. Han gjorde 2-1 i luckan mellan Reals mittbackar och satte 3-0 i nättaket. Han slog in 4-1 på straff sedan Xabi Alonso vräkt omkull Marco Reus.

Champions League 2012-2013

I 43:e fumlade Hummels med bollen. Två Realspelare kom fria och Ronaldo satte 1-1 i öppet mål. Dortmund hade kontroll över mittfältet och ställde om snabbt. Real Madrid hade svårt med tempot och att hitta sitt eget spel.

-Vi brast i attityd och jpekar ut mig själv i första hand. Det kommer bli mycket svårt i returen men vi måste tro på det, säger Sergio Ramos.

-När lottningen kom trodde många att det här skulle bli enkelt men det här är ett tyskt lag...Det är ett fantastiskt lag, fortsatte Ramos

-8-1 av Tyskland på två dagar mot Barcelona och Real Madrid, det här får man nog aldrig uppleva igen, säger Strömberg.

Reals tränare Jose Mourinho mötte pressen, besviken förstås. Men inte uppgiven.

-Det är inte över, sa han om returen.

Så här var matchen:

SLUT Dortmund vinner med 4-1

94 Varane mycket nära att sätta 4-2, vilket skulle varit oerhört viktigt för Real. Men bollen är bara centimeter utanför Weidenfellers högra stolpe.

90 Domaren har lagt till fyra minuters tilläggstid

89 Ronaldo är  nära att reducera men Weidenfeller lyckas komma ut i tid för att blockera bort bollen

79 Lewandowski med ett farligt skott igen. Lopez tvingas till en tv-räddning

78  Reus blir frispelad av Götze men det vinkas för offside. Tveksamt domslut.

Resultatet är faktiskt helt rättvist. Tyskarna har full kontroll över händelserna på plan. Real Madrid har förvisso ett övertag i bollinnehav men vad hjälper det när man inte gör sika mycket vettigt med bollen som Dortmund.

67  Ingen pardon! Stenhårt i mitten och det är 4-1!

66 Straffspark för hemmalaget när Resus knuffas ner bakifrån av Xabi Alonso.

61 lkay Gundogan skjuter ett hårt skott som Diego Lopez tippar över ribban.

Dortmund har gjort precis som i första halvlek. Startat i ett rasande tempo. Och den här gången gav det dubbel utdelning. Det lilla psykologiska övertag som gästerna hade efter sen kvittering, det syntes inte mycket av när de klev på för andra halvlek.

55 3-1!   Robert Lewandowski gör det ytterligare en gång. Den här gången mycket snyggt. Han får bollen vid straffområdslinjen drar med sig den samtidigt som han vänder upp och får öppet mot mål och sätter den i högra hörnet.

Det är Lewandowski som gör det igen, på Marco Reus pass genom Real-försvaret. Real-spelarna skrek på offsiden men repriserna visar att Lewandowski stod rätt.

49 2-1 till Dortmund!

Första halvlek: Dortmund är bäst sett till hela halvleken. Men de orkar inte hålla sitt fina höga tempo hela vägen och släpper in Real i matchen lite.  Har tyskarna mer energi att plocka fram kan Real få det svårt i andra men har de bränt sitt bästa krut så kan de lika gärna gå åt andra hållet. Ronaldo är livsfarlig så fort han nosar sig till ett läge.

45 Ronaldo är riktigt nära att göra mål igen men tyska ben är före på inlägget från högerkanten in framför Weidenfeller i målet.

43 1-1! Hummels är en riktig olycksgubbe när han får en felträff som sista ”gubbe”, en boll Higuain snappar upp direkt och blir helt fri. Osjälviskt passar han Ronaldo som bara kan raka in 1-1.

42 Dortmund skriker på straff när Reus går omkull i straffområdet. Domaren vinkar avvärjande.

40 Mycket läckert väggspel på vänsterkanten av Real. Det leder ingenvart direkt pga Coentraos inlägg som är missriktat.

33 Blaszczykowski rinner igenom på högerkanten och är fri långt in i straffområdet innan Higuain hinner ifatt och bryter snyggt.

26 Modric slår en snygg yttersida ut till Khedira på högerkanten. Men Khedira tappar helt bort den chansen när han blir av med bollen.

24 Ronaldo slår en bra pessad frispark från 30 meter. Weidenfeller tvingas boxa bort bollen men det är inte riktigt nära ändå.

19 Ronaldo prövar med ett lågt, hårt och pressat inlägg som rensas precis före bollen når Higuain.

18 Farten har mattats av en del de senaste minuterna och inget lag har skapat något farligt sedan målet.

Tyskarna spelar intensivt och fartfyllt. Ledningen känns rättvis. Stämningen inne på stadion är magisk. Gult överallt och en mäktig sång.

8 Nu blir det mål istället! 1-0

Lewandowski kastar sig fram i straffområdet och får en tå på ett inlägg från vänsterkanten.

7 Jättechans för Dortmund när Reus rinner igenom och får iväg ett ganska bra skott. Men Lopez får en hand på den och Lewandowski är så när att slå in returen men bollen hinner komma ner för långt mot kortlinjen.

6 Modric har ett hyfsat skottläge utanför straffområdet men sparkar i luften.

3 Ett inspel av Reus. Bollen når nästan fram till Lewandovski i Reals straffområde. 

Matchen är igång

Lagen har kommit in på plan. Och matchen sparkas igång alldeles strax. Den stora frågan var hur publiken skulle ta emot Mario Götze efter gårdagsnyheten att han lämnar Dortmund för rivalen Bayern München. Svaret blev att inga burop hördes.  Publiken svarade istället på speakerns ”Mario” med ett unisont ”Götze”.

Startelvor

Borussia Dortmund

1-Roman Weidenfeller;

26-Lukasz Piszczek, 4-Neven Subotic, 15-Mats Hummels, 29-Marcel Schmelzer; 8-Ilkay Guendogan, 6-Sven Bender, 16-Jakub Blaszczykowski, 10-Mario Goetze, 11-Marco Reus;

9-Robert Lewandowski

Real Madrid

41-Diego Lopez;

4-Sergio Ramos, 3-Pepe, 2-Raphael Varane, 5-Fabio Coentrao;

6-Sami Khedira, 14-Xabi Alonso; 19-Luka Modric, 10-Mesut Ozil, 7-Cristiano Ronaldo;

20-Gonzalo Higuain.

Domare: Bjorn Kuipers (Nederländerna)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2012-2013

Mer i ämnet