Hjalmarsson slog in spiken i HV-kistan

Simon Hjalmarsson satte 6-1 i öppen kasse med tre minuter kvar och Linköping är vidare till semifinal efter en sanslös kross av HV 71.

-Tomhet just nu. Det är en fullständig kollaps, sa HV:s Johan Davidsson till C More efter slutsignalen.

HV spelade uselt försvarspel och släppte in tre puckar på knappa 13 minuter i inledningen. Där avgjordes matchen.  Gustaf Wesslau byttes ut men det var egentligen inte HV-målvaktens fel att gästerna leddde med 3-0 – det var ett uselt försvarsspel av smålänningarna.

SM-slutspelet i ishockey

Linköping har på fyra matcher gjort 22 mål på HV, som nu har åkt ur i kvartsfinal tre år i följd.

-Skönt att vara klar så man kan fokusera på nästa sak, säger LHC:s Roger Melin med ett leende efter utskåpningen av HV i kväll..

Patrik Zackrisson sköt in 4-0 efter halva matchen. Pär Arlbrandt utökade minuten efter på till 5-0 på straff.

Pär Arlbrandt var helt ren när han satte 3-0 efter en fin pass av Hjalmarsson. Strax innan hade  Johannes Salmonsson satt 2-0 på en kontring.

Hemmalaget, som var piskat att vinna ikväll,  spelade stundtals som nybörjare. Virrigt och förlamat.  Linköping var inte  sena att utnyttja läget.

Robin Figren satte med sin backhand 1-0 till bortalaget. Ledningsmålet kom efter att först Jonas Almtorp fått ett läge framför Wesslau i HV-målet och där på returen bristande försvarspel gav Figren en gratischans att med ryggen mot mål raka in pucken.