Världsmästare efter tidernas revansch

Sverige säkrade guldet i VM-finalen mot Finland redan efter halva matchen. Då ledde Sverige med 9-0. Finland kunde till slut hyfsa siffrorna till 11-5.

Det var tidernas revansch för de två senaste förlorade VM-finalerna mot Finland. Finland vek ner sig när Robin Nilsberth gjorde 4-0 med ett hårt dragskott långt ut på högerkanten.

De svenska spelarna virvlade ifrån de finska i sylvassa kontringar och den slitna klyschan om att rasa ihop som ett korthus har aldrig passat bättre. Det var som om Sverige tagit spelet till en helt ny dimension.

AIK-forwarden Kim Nilsson gjorde två mål, spelade fram till två och valdes till turneringens bästa spelare.

-Det är såklart jätteroligt, säger Kim Nilsson. Jag tror aldrig att vi har spelat bättre än vad vi gjorde i den här finalen. Vi vann närkamper, vi hade fart på fötterna och var giriga i avslutningarna. Vi gjorde många väldigt fina mål. Det är jättekul att vi plockar fram detta i en final.

Firade av 11 000 på plats

När guldet var säkrat rusade spelarna, som höll om varandra på sidan, in och förenade sig med dem på planen och gjorde en spontan segerdans.

11 000 på plats i Zürich hade då fått se de kanske bästa nio minuter som spelats på en innebandyplan: då Sverige gick från 3-0 till 9-0 i början av den andra perioden.

-Det var en fantastisk match och vi trodde hela tiden på vår offensiva idé och att våra unga spelare skulle kunna prestera trots sin ungdom, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara till TV4.

Sprang över Finland

-Det känns som om vi springer över dem och vi ska bara fortsätta, fortsätta och fortsätta. Vi har kört över alla motståndare och ska fortsätta med det, sa Rasmus Sundstedt till TV4 efter den andra perioden.

I början av den tredje perioden gjorde Finland två snabba mål, det första med  utplockad målvakt. Sverige hade inte riktigt fokus och förlorade den avslutande halvan av matchen med 5-2. Men det var det ingen som brydde sig om. När Finland gjorde 5-2 i slutminuten stod de svenska spelarna redan och kramade om varandra.

Springer runt och njuter

-Jag springer bara runt och njuter och vi  har verkligen energi och fart i benen, sa Kim Nilsson efter den första perioden och viftade bort farhågorna om att Sverige inte skulle ha tillräckligt med tempo i sig efter det svaga motståndet fram till finalen.

Efter 2.09 i den andra perioden drog Robin Nilsberth in 4-0 med ett hårt dragskott långt ut på högerkanten.

Några minuter senare kontrade Mattias Samuelsson in 5-0. Finland tog då timeout och bytte målvakt. Det första som hände var att Linus Nordgren drog in 6-0.

Sedan kontrade Mattias Samuelsson in 7-0. Sverige bara fortsätter härja. Rasmus Sundstedt vräkte sig fram och tryckte in 8-0.