Foto: TT Nyhetsbyrån

Kalla tog silver på 10 km klassiskt

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla tog ännu ett silver i Sotji. Hon blev tvåa på 10 km klassiskt, endast slagen av polskan Justyna Kowalczyk. Norskan Therese Johaug tog brons.

– Det var slitsamt i dag. Det kändes som jag knappt hade styrfart i slutet. Det var väldigt tuffa förhållanden, säger Kalla till Viasat.

– Jag försökte fokusera på mitt eget race. Det var skönt att ha storfräsarna bakom. Då fick jag inte så mycket tider och kunde fokusera på mitt eget race, fortsätter Kalla.

OS i Sotji längdskidor

Kowalczyk kopplade ett tidigt grepp trots sin fotskada och var egentligen aldrig hotad. Kalla öppnade bra men hade en liten svacka mellan 5 och 8 km. Svenskan hade dock krafter kvar, och efter en mycket stark avslutning blev hon tvåa. Kalla var 18,4 sekunder efter Kowalczyk och 9,9 sekunder före Johaug, som var mycket nöjd efter att ha tagit sin första individuella OS-medalj.

– Det känns otroligt bra. Nu hade jag marginalerna på min sida, säger norskan.

Johaug var i sin tur 2,0 sekunder före finländskan Aino Kaisa Saarinen. Den norska skidgiganten Marit Björgen fick nöja sig med en femteplats efter att ha kroknat de sista kilometerna. Hon var 5,1 sekunder från en pallplats.

– Det är klart att det är en stor besvikelse, säger Björgen.

Vann med bruten fot

Kowalczyk visade nyligen upp bilder på sin brutna fot och körde dagens tävling på smärtstillande medel. Efter att ha öppnat i ett ursinnigt tempo fick hon det försprång hon behövde.

– Jag är så stolt. Snön var långsam, och banan var inte enkel. Men jag var verkligen fokuserad, säger Kowalczyk.

– Det är hennes paradgren, konstaterar Kalla.

I lördags tog Kalla silver i skiathlon. Efter att ha stått över sprinten var hon tillbaka i spåren i dag och bekräftade att hon sannerligen prickat in toppformen.

Emma Wikén blev tolva och näst bästa svenska. Hon var 1.21,1 bakom Kowalczyk. Sara Lindborg slutade på 16:e plats (+1.38,4) medan Anna Haag landade på plats 20 (+1.46,7).

Nästa skidgren för damerna är lördagens stafett över 4.x7,5 km.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet