Bara en mur skiljer den lilla stadsdelen Vila Autódromo från OS-parken. På ena sidan rivs det – på den andra byggs det. Och invånarna i favelan kämpar för att få bo kvar. Foto: Mattias Pettersson

Kampen hårdnar vid OS-parken

Uppdaterad
Publicerad

Det dagliga lugnet är bedrägligt. Det har invånarna i Vila Autódromo fått erfara många gånger. Inte minst i somras då de boende i favelan och polisen drabbade samman. Efter det har kampen blivit ännu hårdare. För rätten att få bo kvar i sina egna hus.

Om knappt ett år börjar OS i Rio de Janeiro. Det byggs för fullt och förberedelser pågår. Och som vanligt kommer en del i kläm.

För ett halvår sen berättade SVT sport för första gången historien om den lilla stadsdelen Vila Autódromo vid OS-parken. Favelan (stadsdelen) är i vägen menar borgmästaren, och vill flytta alla invånare därifrån och riva husen.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Vi bildade en mänsklig mur vid huset”

En del boende har tvingats bort, andra fått ekonomisk ersättning men några bor kvar och vill stanna – till nästan vilket pris som helst. Spänningen växer och i somras blev det oroligt när polisen plötsligt kom för att tvinga bort en tvåbarnsfamilj och riva ett hus.

– Vi bildade en mänsklig mur vid huset. Polisen började slå för att ta sig igenom. Jag fick ett slag över näsan så den bröts. Det är första gången nåt liknande händer här, berättar Maria da Penha, en av de boende som kämpar för att få bo kvar.

Bilder i reportaget visar den oro och skräck som uppstod den dagen när polisen kom. Fler människor än Maria slogs blodiga och det var tumultartade scener. Det var den allvarligaste och mest våldsamma konfrontationen sen OS-beslutet – en mörk dag i stadsdelens historia. Amnesty International kritiserade polisens insats som fick stor uppmärksamhet i Brasilien. Polisens aktion avbröts till slut och familjen fick senare möjlighet att förhandla och lämna det nu rivna huset med värdighet, berättar Maria. 

Liknar en krigszon

Sedan SVT Sports förra besök i början av året har fler familjer flyttat och fler hus rivits. Vissa gator liknar en krigszon men en del vägrar att flytta. Enligt Maria da Penha är det 150 familjer som fortfarande finns kvar i stadsdelen.   

Vi får ingen intervju med nån ansvarig från Stadshuset, bara ett mejlsvar där man skriver att en del bostäder ligger på ett miljöskyddat område och därför måste bort medan andra måste rivas för att ge plats åt vägar in till OS-parken.

Maria står på sin terass och pekar.

– Ser du, därborta ska de bygga en viadukt och sen en väg in till parken.

Så ditt hus står ivägen?

– Ja, men de får dra den runt härnere, jag blir kvar här och ska se spelen härifrån, säger hon och skrattar.

Knappt ett år till OS – och den lilla favelan Vila Autódromo är fortfarande ett olöst problem för myndigheterna och OS-organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet