Foto: SVT

”Kampen mot dopning går att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

”Har vi lyckats få människor att använda bilbälte och acceptera rökförbud på restaurang i Paris så går det att vinna kampen mot dopning”.

Kanadensaren Dick Pound är en av idrottsvärldens mest erfarna och frispråkiga dopningsbekämpare. I en exklusiv intervju med SVT Sports Jacob Hård ger han sin syn på fusket i idrotten, efter ett turbulent dopningsår.

Pound ledde den uppmärksammade undersökningen som lett till att Ryssland stängts av från internationell friidrott och riskerar att missa OS i Rio. 

Rysk dopningskultur

– Det kommer att ta en generation – kanske två – att förändra dopningskulturen i Ryssland, men om de i fortsättningen låter bli att dopa sig bara av rädsla för att kickas ut så är det okej, så länge de är rena, säger Pound.

I intervjun pekar han ut flera länder där storskalig dopning förekommer. Han ser riktade undersökningar som den mot Ryssland, som ett nytt starkt vapen i kampen mot dopning.

– Det finns länder och sporter nu som tänker: Ooops – nu måste vi agera, efter vad som hände med Ryssland.  Jag ser framför mej fler sådana undersökningar – där den som är misstänkt får betala notan. Vi får se om idrottsvärlden är mogen för det.

Dramatiken i Söul

När antidopingbyrån WADA bildades 1999 blev Pound ordförande. Men sin första närkontakt med dopning fick han 1988 som försvarare av idrottens dittills mest uppmärksammade dopare: sprintern Ben Johnson. För SVT berättar han om den dramatiska kvällen vid OS i Seoul när han tog Johnson avsides för att få höra sanningen.  Och hur det blev en vändpunkt.

– Jag har fått erfara hur idrottare ljuger en rätt i ansiktet. Jag är betydligt mer cynisk numera, säger Dick Pound.

Se intervjun 18 minuter in i Sportspegeln i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.