Karlskronas resa mot SHL

Uppdaterad
Publicerad

Från division 3 till SHL på fjorton år. Karlskrona HK:s korta men händelserika historia är en framgångssaga utöver det vanliga.

16 mars 1980. Karlskrona IK:s drömmar om spel i högsta serien har precis krossats av Mora. Det ska dröja 35 år innan ett lag från trakten åter aspirerar på en plats i ishockeyns finrum.

Karlskrona Hockeyklubbs resa mot SHL inleddes på allvar 2001, i askan av Karlskrona IK som i juni samma år gått i konkurs.

Kval till SHL

Den nybildade föreningen, som fick ”börja om” i division 3, behövde fem år på sig för att ta steget upp till tvåan och bara ytterligare två för att gå upp i division 1.

Fjärde gången gillt

Men det var fortfarande bara början på Karlskronas framgångssaga.

Tre år i rad aspirerade laget på avancemang till Hockeyallsvenskan, men föll vid samtliga tillfällen i kvalspelet. 2012 var det fjärde gången gillt: Karlskrona vann kvalserien på ett övertygande sätt före de då allsvenska lagen Sundsvall och Borås och kunde till slut ta steget upp.

Klarade konkurshot

Väl där väntade två svajiga år. Redan första säsongen var laget ett straffdrama i den sista omgången från att åka ur och andra säsongen hotade konkurs. Men Karlskrona klarade sig båda gångerna och resten är, som man brukar säga, historia.

Inför årets säsong var det inte många som trodde på Blekingelaget. Tack vare högt tempo och ett fartfyllt spel har Karlskrona dock lyckats tysta tvivlarna. Man slutade tvåa i grundserien, två poäng bakom Västerås.

I kvalfinalserien överraskade laget ytterligare och tack vare 3-1 i matcher nådde Karlskrona Hockeyklubb resans mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kval till SHL

Mer i ämnet