• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Katende siktar på EM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Kennedy Katende bröt armen inför OS i Peking och fick diskbråck därefter. Men nu är 81-kilosboxaren helt frisk och satsar på sin första EM-medalj. -Det är mitt högsta mål för säsongen, säger han.

På lördag startar EM i Moskva. Sundsvallsboxaren åker dit med stora förhoppningar.

-Tar jag inte medalj skulle jag verkligen inte vara nöjd, för det är det som jag tränat för.

-Samtidigt vet man aldrig hur lottningen utfaller. Jag kan ju få den ryske världsmästaren i första matchen. Då får jag i stället ha som mål att göra en sån bra match som möjligt så att jag känner att jag kommer närmare och närmare.

Årets EM är bara ett delmål för 25-åringen. Ett steg på vägen mot OS i London.

För han vill få chansen att boxas i ett OS helt frisk.

2008 bröt han armen ett halvår före OS. Och väl i Peking ställdes han mot den ryske favoriten Artur Beterbjev och försvann direkt.

Direkt efter OS konstaterades att Katende hade diskbråck.

-Jag hade det redan under OS, läkarna förstod att det var någonting eftersom jag hade så ont i ryggen och i ljumskarna. Diskbråcket höll mig borta länge. Men jag var så motiverad och lade ner all tid på rehabilitering så jag var tillbaka efter ett år, ett halvår snabbare än läkarna trodde.

-Och nu har jag inga känningar alls, jag kan köra för fullt. Men jag kör fortfarande rehabträning för att fortsätta att stärka musklerna.

Förutom OS-medverkan har inte Katende några större mästerskapsmeriter att komma med – junior-EM-femma är det enda.

-Jag har inte varit så mycket med landslaget utan mest tävlat och tränat utomlands.

Katende har varit mycket i London och tränat och där har han sin tränare, Jose Paulo Muhongo. I London startade han också studierna för att bli personlig tränare.

-Jag pluggar fortfarande, just nu läser jag en kurs i psykologi. Men så fort jag är klar med den kursen ska jag nog ta ett uppehåll för att kunna satsa helt på OS.

-Vi är ju två stycken som slåss om platsen, så jag måste lägga ner mycket tid på OS-satsningen.

I Babacar Kamara har Katende en tuff motståndare i 81 kg. Det var Kamara som vann SM för någon månad sedan. Den förlusten gjorde att Katende förstod att han behövde hjälp med att styra sina tankar rätt.

-I SM-finalen började jag tänka på ”vad händer om jag förlorar, hur kommer snacket att gå”. Så nu har jag börjat med mental träning för att lära mig att inte bry mig om vad folk tycker och tänker utan bara gå ut och köra.

TT

Fakta: Svenska EM-boxare

Sju svenskar deltar i EM i boxning i Moskva 5-12 juni.

54 kg: Salomo N'tuve, Angered.

57 kg: Bashir Hassan, Djurgården.

60 kg: Redouane Kaya, Narva.

64 kg: Anthony Yigit, Skarpnäck.

69 kg: Leon Chartoi, Narva.

81 kg: Kennedy Katende, Sundsvall.

+91 kg: Modo Sallah, Djurgården.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.