”Kommer finnas i fler städer”

Uppdaterad
Publicerad

Tänk vad en taxiresa i Paris kan leda till. Charlotte Karlsson, regerande svensk mästare i maraton och löparkompisen Lisa Naucler, medeldistansare med collegestudier i USA, var på väg till en tävling och pratade framtidsplaner. Det visade sig att båda hade samma lilla dröm – ett löparsällskap att träffas kring.

De träffade kompisen Linn Modin, bestämde tid och plats och spred ordet via en löparsajt.

– Jag var väldigt optimistisk och trodde att det skulle komma runt 20 personer. Lisa och Linn var mer tveksamma och sa 5-10. Vi tänkte att våra närmaste kompisar skulle dyka upp. Det kom 45 stycken redan första träningen och de flesta kände vi inte alls, säger Charlotte Karlsson.

Göteborgsvarvet

Spikrak kurva

Från den måndagen för två år sedan, har det varit en svindlande utveckling. Som mest har över 160 besökare kommit till gruppens måndagsträningar, som är gratis, och som för det mest har ett tresiffrigt deltagarantal.

Dessutom håller gruppen företagsevent och föredrag, och numera också en klubb inom friidrottsförbundet, Runday IF.

– Folk började fråga om de inte fick tävla för oss och då kände vi att det var ett steg att ta, säger Karlsson, och visar stolt upp klädkollektionen som numera skär mållinjen i alla typer av motionslopp.

Charlotte Karlsson och Lisa Naucler är sen årsskiftet heltidsanställda i företaget, de har genomfört klubbläger, och det finns numera medlemsträningar, och i sommar ska de dessutom genomföra sitt första egna banlopp för Rundays trogna löpare.

Och det är inte bara deras verksamhet som växer. Numera finns företag som Running Sweden och Team Stockholm Marathon. Även Göteborgsvarvet har träningsgrupper – och till och med flera skoföretag.

Framgångsrecept

På frågan vad som skapat succén svarar Lisa Naucler:

– Glädjen. Allt vi har gjort har varit med innerlig glädje, och det har märkts. Det var det som satte bollen i rullning.

Och från friidrottskretsar är det stor nyfikenhet på framgångsreceptet. Gruppen blev till och med inbjudna att kika in hos en anrik klubb för att analysera vad de gjorde fel och hur föreningen kunde locka tjejer.

– Det första vi reagerade på var att de hade en uppjogg på fyra km i 4.30-tempo. Vi tänkte direkt att här tappar de sina nybörjare. Det är lite för seriöst och kanske tufft, säger Karlsson och får medhåll av Runday Monday-fantasterna.

– Det är lite nervöst så där med klubb, att det ska vara prestationer, att man måste vara bra och göra tider. Här är det stor spridning – både de verkligt duktiga, och motionärer som inte har sprungit 5 km tidigare.

Gruppträning

Det är en mäktig massrörelse vi möter den här soliga vårmåndagen i Karlbergsparken i centrala Stockholm. En kort samling, lite regler, sedan gemensam promenad upp till ovalen runt fotbollsklubbens AIK:s träningsplan.

Där väntar gemensam uppvärmning, löpskolning och sen uppdelat i tre olika grupper. Några kör stretch och styrkeövningar, för de flesta är det 60 sekundersintervaller uppdelat i dubbla lag som peppar varandra omväxlande.

På en grusslinga inne i skogen är det intervallstege under ledning av finlandssvenska löparprofilen Sandra Eriksson. Det är ren och skär löpglädje.

Dålig ekonomi trots rekordintresse

Långloppen växer lavinartat. Sett till antal starter är det rena raketen – 383 000 år 2006, till fjolårets 660 000. Samtidigt som Friidrottsförbundet redovisar ett tungt 2012 med vikande intäkter och röda siffror.

För Runday Monday är det bara början på en häftig utveckling – de vill expandera.

– Jag ser framför mig att vi kommer finnas i ännu fler städer. Men just nu vill vi ta hand om de kunder vi har, säger Lisa Naucler och skickar iväg ännu en grupp längs med den grusdammiga banan.

Måndag är helgdag i deras värld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgsvarvet

Mer i ämnet