Foto: TT Nyhetsbyrån

Kristoffersen och Hirscher vinnare i VC-avslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Kristoffersen tog hem segern i dagens storslalom i världscupavslutningen i Meribel, Frankrike. Men efter tävlingen stod det klart att Marcel Hirscher tog hem världscupen.

Henrik Kristoffersen vann herrarnas storslalom i stor stil, 79 hundradelar före tysken Fritz Dopfer och segern var Kristoffersens första storslalomseger i världscupen.

– Jag ser inte mig själv som en slalomspecialist, storslalom är lika viktigt, sade Kristoffersen till SVT Sport efter segern.

På förhand handlade herrarnas storslalom om österrikaren Marcel Hirscher och norrmannen Kjetil Jansruds kamp om segern i totalcupen.

Hirscher, som redan avgjort storslalomcupen och uttryckt sin vilja att avgöra totalcupen redan idag för att undvika ett avgörande i söndagens slalomtävling, låg sexa efter första åket. Långt före Jansrud som slutade 21:a efter första åket.

Ende svensken i dagens tävling var Matts Olsson, som efter ett bra förstaåk låg på elfte plats, 1.40 bakom Kristoffersson. Olsson slutade till sist på 16:e plats.

Hirscher vann – till slut

I det andra åket stod Jansrud för ett bra åk men Hirscher var snabbare ner och inför de sista åken var det länge oklart om österrikaren skulle få det avstånd ner till Jansrud som krävdes för att säkra segern totalcupen.

Kristoffersens seger innebar att Kjetil Jansrud fortfarande hade en liten chans till seger i totalcupen, och det var ovisst om norrmannen skulle göra ett försök att snuva Hirscher på totalen i morgondagens slalom. Men Jansrud bestämde sig till sist att inte ställa upp.

– Det krävs mycket för att jag ska ta slalompoäng, säger Jansrud till NRK och hans beslut innebär att Marcel Hirscher tar hem årets totalcup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.