Krönikörer: ”Inte vår kväll”

Publicerad

Krönikörerna i tidningarna vill att man ska vara stolt över det svenska lag som förlorade mot Tyskland i fotboll-EM. Det talas även om de små marginalerna.

– Det var helt enkelt inte Sveriges kväll, skriver Johanna Reimers i Expressen.

Tyskland besegrade än en gång Sverige i ett mästerskap. 0-1, efter bland annat ett bortdömt mål från Lotta Schelin. Men det var en händelserik tillställning.

Fotbolls-EM 2013

”Hawaii-fotboll. Rock'n'roll-fotboll. Hjärtattacksfotboll. Kärt barn har många namn och i kväll bjöds vi på både det ena och det andra i den absolut mest underhållande match som har spelats i detta EM”, skriver Johanna Reimers i Expressen.

”Dramatik, delikatesser, taktiska drag och chanser åt båda håll hela tiden”, skriver Anders Lindblad i Svenska Dagbladet.

Men det försvar som inte testats så mycket i EM, fick det tufft. Även om exempelvis Nilla Fischer var enorm.

”Vi visste att fyrbackslinjen inte testats mot ett liknande motstånd tidigare under EM, nu avslöjades bristerna. Charlotte Rohlin hade problem med uppspelen och hängde inte heller med när Tyskland gjorde 1-0. Jessica Samuelsson hade aldrig tidigare spelat en sådan här avgörande match och hade en jobbig kväll”, skriver Lindblad.

”Jag skrev det redan inför matchen, att vi visste att detta lag hade en plan A men att vi nu skulle få lära oss om de hade en plan B. Och tyvärr hade de inte det”, skriver Reimers om att Sverige hade problem när de inte fick pressa så högt som de brukat, när de fick ett tuffare motstånd.

Att historien upprepade sig, att Tyskland vann mot Sverige i en mästerskapsmatch, tar skribenterna också upp. Att det var nära, men inte nära nog.

”Stormakten Tyskland blev än en gång en alltför mäktig motståndare. Sverige kunde skaka tyskorna, inte minst när man pressade ursinnigt intensivt i slutskedet av matchen. Men mer än så blev det inte. Tysklands mål kom för lätt. Och Sverige brände för många chanser”, skriver Jennifer Wegerup i Aftonbladet.

Att förbundskapten Pia Sundhage har inlett något, att EM bara är början tar Wegerup också upp.

”I kväll är tid att gråta över den gulddröm som brast. I morgon är det tid att torka tårarna och bygga vidare, mot nya drömmar”, avslutar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet