Lisa Dahlkvist har valt ett citat av Zara Larsson: ”Believe in your damn self.” Foto: FTP Edelman

Landslagets nya matchtröjor ska få kvinnor att ta mer plats

Uppdaterad
Publicerad

Kända svenska kvinnors budskap ska pryda fotbollslandslagets nya matchtröjor för att inspirera kvinnor till att ta mer plats och stå upp för sig själva och andra.

Zara Larssons tweet ”Believe in your damn self” är en av citaten som lyfts fram.

Initiativet #IDittNamn lanseras inför internationella kvinnodagen den 8:e mars. Svenska damlandslagets tröjor kommer då att prydas av svenska kända kvinnors tweets istället för lagspelarnas egna namn.

Läs mer: Sundhage: ”Nu gäller det att andra kliver fram”

– Landslagströjan är en viktig och stolt symbol för oss, den påminner oss ständigt om att vi kan vinna vilken match som helst, i vilket mästerskap som helst, säger Lotta Schelin på Svenska fotbollsförbundets hemsida.

Lotta Schelin väljer Schyman

Själv har lagkaptenen Lotta Schelin valt Gudrun Schymans citat: ”Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp”.

Läs mer: Sverige inleder mot världssexan

Andra har valt citat av bland andra Gina Dirawi, Silvana Imam och Agnes Lo. Lisa Dahlkvist har valt ett citat av Zara Larsson: ”Believe in your damn self.”

Budskapen kommer för första gången att synas när laget spelar i Portugal under Algarve Cuo mellan den 27 februari och 9 mars.

Läs mer: SVT sänder alla Sveriges matcher i Algarve Cup

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.