Foto: TT Nyhetsbyrån

Adil Bouafif misstänkt för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska långdistanslöparen Adil Bouafif stängs av tills vidare misstänkt för dopning, bekräftar friidrottsförbundet.

– Ett sånt här besked är givetvis alltid jättetråkigt, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

Adil Bouafif, 35, stängs av tills vidare i väntan på analys av B-prov, skriver Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Ärendet är belagt med sekretess.

– All form av dopning är förkastligt. Men han är inte dömd än och vi måste avvakta B-provet, säger förbundskapten Karin Torneklint SVT Sport.

– Det är RF som håller i B–provet, och jag vet inte när det kommer. Förbundet får ta ställning när det kommit, fortsätter hon.

Enligt pressmeddelandet nekar Adil Bouafif till anklagelserna.

– Vi tar starkt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och vi kommer nu att se över hur vi kan förstärka vårt förebyggande arbete i dessa frågor. Vår inställning är att om en svensk friidrottare tagit otillåtna preparat är det bra det finns testmetoder som kan avslöja detta, säger Anders Albertsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.

Bouafif tävlade på 10 000 meter vid EM i somras, men bröt loppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.