Landslagsryttaren i nya förhör

Uppdaterad
Publicerad

Han har lagt ett turbulent 2015 bakom sig, men ännu finns tunga hot hängande över landslagsryttaren Douglas Lindelöw.

En tillfälligt hävd avstängning kan träda i kraft igen och förstöra chanserna till både världscupfinal och OS.

– Vi gör vad vi kan för att få rättvisa i det här, säger han till SVT Sport.

Ett möte hos Riksidrottsnämnden i eftermiddag blir helt avgörande för fortsättningen av den unge ryttarprofilens 2016. Det är en hastig avstickare innan han sent tisdag kväll kastar sig i en transport på väg mot Bordeaux och sista chansen att kvala in till världscupfinalen i Göteborg i påsk.

Han hade redan kunnat vara klar för den höjdpunkten om inte de hårda anklagelserna och den påföljande avstängningen trätt in. Det innebar bland annat att Lindelöw missade en viktig världscuptävling och tappade mot konkurrenterna.

”Drabbade mig hårt”

Domen kom i samma veva som han, i spåren av en ägartvist, dessutom tvingats sälja sin stjärnhäst och stora OS-hopp Casello, veckor som tog hårt på honom både fysiskt och psykiskt.

– Det drabbade mig hårt mentalt, mitt självförtroende. Det är klart jag har rannsakat mig själv kring vad som hänt.

Bakgrunden till avstängningen var en regional tävling i Helsingborg där Lindelöw anklagas för att, med bland annat för långt spö, ha drivit på sin häst Chicca Blue för hårt både före, under och efter en 1.30-hoppning.

Själv hade den 25-årige toppryttaren sju olika vittnen som försvarade honom, men disciplinnämnden gick på anmälarnas version och dömde Lindelöw till två månaders avstängning.

Kan bli ödesdigert

Efter en månads straff, som bland annat kostade honom start i Sweden International Horse Show, gick en överklagan igenom hos Riksidrottsnämnden som tillfälligt hävde domen. I dag har alla parterna hörts igen och i nästa vecka kommer det slutgiltiga beskedet – och det kan innebära ett stort bakslag för chanserna att komma till OS.

En planerad stor och privat OS-satsning i Portugal kan tvingas ställas in om han fälls, men han vill inte tänka i negativa banor.

– Det är upp till Riksidrottsnämnden. Oavsett vad de beslutar så får man respektera det, men det vore väldigt skönt att kunna fokusera på min ridning och att förbättra mig själv, säger en ändå hoppfull Lindelöw.

Dom väntas komma om två veckor, den 16 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.