Stefan ”Lill-Lövis” Johansson. Foto: TT Nyhetsbyrå

Lill-lövis: ”Man kör på gränsen oavsett väder”

Uppdaterad
Publicerad

Vädret var väldigt dåligt under Japans GP, då Jules Bianchi kraschade svårt. Den tidigare Formel 1-stjärnan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson tycker ändå att förutsättningarna var okej.

– Många race i Japan har körts i dåligt väder, säger han till SVT Sport.

Jules Bianchi kraschade svårt och fick medvetslös föras med ambulans till sjukhus, efter Japans GP.

Skarp kritik har riktats mot arrangören, eftersom loppet kördes i mycket svåra väderförhållanden med kraftigt regn.

Formel 1

Den förre Formel 1-stjärnan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson tycker ändå att förutsättningarna var okej.

– Många race i Japan har körts i dåligt väder. Som jag förstår det var det inga större problem förutom den här kraschen. Det var inte så att bilar flög av till höger och vänster, säger han till SVT Sport.

Johansson menar att förarna kör på gränsen, oavsett väder.

– Det är klart att det är mycket halare när det är blött, men det är det oavsett vilken bil man kör. Men man kör på andra däck och i regel är det ingen större skillnad.

Bianchi kraschade in i en traktor, som skulle bogsera bort en annan bil som kört av. Kritikerna menar att säkerhetsbilen skulle varit snabbare ut på banan, för att på så sätt kunnat förvarna förarna om traktorn.

– Det är alltid lätt att sitta på läktaren och vara vis och klok. Att ta ut säkerhetsbilen, det beslutet måste tas på bråkdelen av en sekund. I de allra flesta fallen kommer säkerhetsbilen ut direkt, och det gulflaggas. I USA gulflaggas det direkt när det är något fordon eller personal ute på banan. Rent säkerhetsmässigt vore det så klart bra om säkerhetsbilen kommer ut så ofta som möjligt, säger Stefan Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet