Foto: SVT

Lindeberg: ”Färre talanger kommer få chansen”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Lindeberg, som i går avgick som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, avslöjar nu för SVT Sport att det inför OS i Rio i sommar fattas 12 miljoner kronor för SOK till årets OS. ”Det är katastrofalt tycker jag att inte staten är beredd att ta ansvar för att vi kan representera i denna internationella arenan fullt ut” säger Lindeberg till Staffan Lindeborg i en längre intervju.

Sedan i går är Hans Vestberg ordförande i SOK, men det hindrar inte företrädaren Stefan Lindeberg att kasta sig vidare i den olympiska debatten.

Lindeberg, som var SOK-ordförande i 16 år, menar att uteblivna statliga anslag gör att det saknas 12 miljoner kronor till OS i Rio i augusti – vilket enligt honom motsvarar 20 aktiva som skulle kunna tvingas stanna hemma.

Succén för landslagen ger stora utgifter

Anledningen till de stora utgifterna är bland annat att Sverige för första gången har dubbla lag i både fotboll och handboll.

– Vi är skapade för att vara de aktivas stöd. Har vi en aktiv som är kvalificerad att vara med på den här arenan så skulle vi aldrig lämna den hemma även om vi skulle gräva hål i kistbottnen för att hitta pengarna, säger Lindeberg.

Hur gör då SOK för att skicka aktiva till OS med pengar som inte finns i årets budget? Enligt Lindeberg löser man det genom att ta från framtiden – från det topp- och talangprogram som han själv har varit med om att lansera och utveckla.

”Krävs enorm lojalitet”

Om det statliga stödet även fortsatt blir mindre än önskvärt, och sponsorpengar inte förmår att kompensera, så kan det gå ut över framtidens hopp.

– Problemet är att våra sponsorpengar är riktade till andra ändamål. Så det krävs en enorm lojalitet från våra partners när vi inte har den statliga finansieringen av våra OS-aktiva.

Men hur ska man spara in 12 miljoner framöver?

– I slutändan innebär det att färre talanger får chansen, det bli konsekvensen. Vi måste ju ta pengarna någonstans ifrån. Trots att vi ökat våra sponsorintäkter så kommer det vara röda siffror om några år, avslutar Lindeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.