Många fotbollsspelare lider av psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Många professionella fotbollsspelare lider av depression och/eller ångest. En fjärdedel dricker för mycket alkohol efter avslutad karriär. ”Oroande siffror”, säger spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.

Det är spelarorgainsationen Fifpro som har tagit fram undersökningen där 607 aktiva och 219 före detta fotbollsspelare ingår.

Spelarna kommer från elva olika länder, däribland Sverige, på tre olika kontinenter.

Undersökningen visar att 38 procent av nu aktiva fotbollsspelare och 35 procent av före detta fotbollsspelare lider av ångest och/eller depression medan motsvarande siffra hos befolkningen i stort är mellan 13 och 17 procent.

– Det är höga siffror, lite oroande siffror. Spontant är jag förvånad, jag trodde att man inte bara var mån om att ta hand om kroppen fysiskt utan också psykiskt eftersom det är nära sammankopplat, säger spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till SVT Sport.  

Resultatet tyder också på att fotbollsspelare har större psykiska problem än andra elitidrottare.

– Jag kan ju bara spekulera, men det kan ha att göra med att uppmärksamheten kring fotboll är stor när det gäller media och det finns många människor som är intresserade. Det kanske skapar en större press, säger Erlingmark.

Svår omställning

Undersökningen visar också att 25 procent av de före detta fotbollsspelarna som ingick i undersökningen har konsumerat en skadlig mängd alkohol efter avslutad karriär.

– Omställningen från profesionell fotbollsspelare till ett normalt liv är inte alltid så lätt, det kan vara ett stort steg. Därför försöker vi få spelare att så tidigt som möjligt börja förbereda sig för ett liv efter avslutad karriär, då blir kanske övergången lättare.

Fifpro hoppas att undersökningen kan leda till att instanser inom fotbollen skaffar bättre stödfunktioner.

– Det är ju ganska individuellt i enskilda klubbar och landslag hur man jobbar mot till exempel psykisk ohälsa, jag vet inte om det finns några konkreta direktiv för hur man ska arbeta kring det här, säger Erlingmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.