Miljoner skäl att vinna mot Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Seger mot Frankrike ger Sverige 9 miljoner kronor för Uefa – en morot som fått fobollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att hoppas på en topprestation.

-Det kan användas till väldigt mycket, säger han till Expressen.

Hoppet om att gå vidare från EM-gruppen är redan ute för Sverige. Men matchen mot Frankrike betyder trots det mycket – närmare bestämt nio miljoner kronor. Så mycket får landslaget av Uefa vid vinst oavgjort ger 4,5 miljoner.

-Matchen har flera olika betydelser. Vi har ett stort ansvar mot de övriga lagen inom gruppen och alla matcher påverkar vår Fifa-ranking. Sedan ska vi alltid sträva efter att göra så bra resultat som möjligt i alla matcher, framför allt tävlingslandskamper som det här är, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollsförbundet.

Fotbolls-EM 2012 – Sverige

-Sedan är det så klart förknippat med en ekonomisk koppling där vi får en kickback från Uefa. Den ska man absolut inte underskatta, fortsätter han.

Intäkter på 72 miljoner

Att Sverige bara kvalificerat sig för EM ger 72 miljoner, men drygt 50 miljoner faller bort i olika utgifter.

-Överskottet kan användas till allt från angelägna utvecklingssatsningar, talangutveckling, utveckling för spelare, ledarrekrytering eller domarsatsningar, säger Karl-Erik Nilsson till Expressen.

Landslagsspelaren Kim Källström hittar motivationen främst i att spela för fansen.

-För oss handlar det om att avsluta jobbet och förbereda oss för ett VM-kval som kommer. Sen är det en stor källa till motivation att spela inför fansen här, sa han på gårdagens presskonferens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2012 – Sverige

Mer i ämnet