”Min lillebror gick bort – efter det tappade jag glädjen”

Uppdaterad
Publicerad

I intervjun med SVT berättade Henrik Larsson om beslutet att lägga av – hur kroppen sa ifrån och motivationen försvann.

Varför bestämde du dig för att sluta som aktiv, en del påstår ju att du skulle platsa i allsvenskan i dag?

– Kroppen tar ju slut. Fram till att jag var 35 var det inga bekymmer. Då var jag lite stel, men det var inga bekymmer. En eller två dagar efteråt så var jag okej igen. Men när man vaknar på morgonen och rullar ur sängen för att komma upp... Och när du måste rulla tillbaka för att sätta på strumporna, då är det för mig ett tecken på att kroppen inte orkar mer.

#Bronssommaren – 20 år senare

– Sedan är det inget att sticka under stol med att min lillebror gick bort 2009, och efter det tappade jag lite lusten att fortsätta att kämpa och träna. Jag insåg, på ett helt annat plan, att det finns så mycket annat än fotboll. Just då tog det bort mycket av glädjen, och har du inte glädjen är det svårt att fortsätta leverera och träna hårt.

Hade du bestämt dig för att bli tränare efter karriären?

– Fram till att jag var 32-33 var jag inte så intresserad av det men sedan kommer frågan vad jag ska göra när jag är färdig med fotbollen. Jag har gått en lång utbildning inom fotbollen men samtidigt måste man brinna för det. Brinner man inte, är det svårt att ta ut det lilla extra.

Vad lärde du dig under utbildningen som du inte kunde förut?

– Biomekanik... Det var saker som var nyttiga, och vissa saker som vi absolut inte ska hålla på med... Men det är Uefa som sätter riktlinjerna och sedan är det upp till vårt förbund att lägga till vad de tycker är viktigt. Jag tycker att det är bra med utbildning, men samtidigt borde vi ta in erfarenhet från spelare som har varit utomlands och spelat på högstanivå. Det är ganska mycket kunnande som har gått till spillo från 94-gänget, kan jag tycka.

Kan man bli en bra elittränare utan att ha en gedigen bakgrund som aktiv?

– Det kan man säkert bli. Det är inga garantier heller att du blir en bra tränare för att du har varit en bra spelare. Det handlar om hur du för över ditt budskap till spelarna. Samtidigt, i teorin kan vi alla bli bra tränare men om du ska ut och visa hur en 30-meterspassning ska slås eller hur en löpning ska göras, då är det svårt för en teoretiker som inte har känslan själv.

Nu är du i Falkenberg, klarar ni er kvar i allsvenskan i höst?

– Vi vet att det är mycket kvar och ska göra allt som står i vår makt för att vi ska klara oss kvar, det är målet vi har satt.

Och då blir du kvar ett år till i Falkenberg?

– Vi får se vad framtiden utvisar. Det är inget att sticka under stol med, jag har skrivit ett ettårskontrakt där vi var överens båda parter. Så länge de trivs med mig, och jag trivs med dem, kommer vi att fortsätta arbeta tillsammans. Att det står ett år på kontraktet spelar ingen roll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Bronssommaren – 20 år senare

Mer i ämnet