Nio turkiska friidrottare stängs av för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotten skakas av fler dopningsfall. Nio turkiska friidrottare, sex kvinnor och tre män, stängs av två år efter att ha fastnat i dopningstest.

Sex av dem har testats positivt för stanozolol, samma preparat som sprintern Ben Johnson använde sig av under OS i Seoul 1988, under nationella universitetsmästerskapen i Bursa i maj. Tre av dem har även testats positivt för steroiden oral turinabol som Tyskland (Östtyskland) använde på 70- och 80-talet.

I juni inför Medelhavsspelen i Mersin åkte åtta aktiva fast varav OS-silvermedaljören från 2004 i slägga Esref Apak var en av dem. Då skrev The Telegraph att Turkiet riskerar att kastas ut ur VM i Moskva om uppgifterna stämmer.

Turkiet söker OS 2020 och bara dagar före IAAF:s domar skickade presidenten Lamine Diack en hälsning till turkiska idrottsltjänstemän att de behöver göra upp med dopningen i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.