Färjestadstjärnan talar ut om hjärnskakningen – och hur livet har påverkats.

Ny metod för att läka hjärnskakningar

Uppdaterad
Publicerad

Gåtan kring hjärnskakningars effekter kanske nu kan få sin lösning. En forskargrupp vid Karolinska Institutet vill genomföra en unik studie kring vilka effekter en hjärnskning ger – och fram för allt hur det går att påskynda läkeprocessen..

– Vi tänker starta ett forskningsprojekt där vi vill se om vi med glasögonbehandling och ögonträning kan få ishockeyspelare som har fått hjärnskakning att tillfriskna snabbare, säger Tony Pansell, legitimerad optiker och docent vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Samma behandling har med framgång använts på stroke- och Whiplashpatienter, därför vill forskarna först titta på spelarnas ögon i friskt tillstånd. Om spelaren sedan åker på en skada görs en ny undersökning och resultaten jämförs.

– Det är en jättebra möjlighet för Hockeyligan att utnyttja, att man i ett tidigt skede kan göra ett test för att se hur allvarlig hjärnskakningen är, säger Färjestadbacken Sanny Lindström, som själv drabbats, till SVT Sport.

Efter hjärnskakningen kom Sanny själv i kontakt med forskargruppen.

– Jag har egentligen jättebra syn, men då fick jag ett par läsglasögon för att avläasta hjärnan, när man har den här hjärnskadan blir det för tufft att läsa, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.