Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny Syrianska-match misstänks vara riggad

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på augusti förlorade Syrianska med 4-0 mot Jönköpings Södra. Matchten misstänktes vara riggad och förbundet lämnade in en polisanmälan. Nu är ytterligare en match under misstanke.

Det är den kritiserade antimatchfixningsorganisationen Federbet som sett att spelbolag fick onormalt många spel på att Assyriska, som slåss för att rädda kontraktet, skulle vinna onsdagens match.

Assyriska vann med 2-0 och Federbet uppger nu att matchen skulle vara riggad.

Superettan 2014

– Vi har väldigt stora misstankar om att den matchen är uppgjord, säger generalsekreteraren Francesco Baranca till Expressen.

”Det är inte normalt”

–  Oddsen på att Assyriska skulle vinna låg på 5, men innan matchen började gick det plötsligt ned till 1,8. Det är inte normalt. Spelen, som kom från hela världen men framför allt Asien, började redan på morgonen. Till slut kollapsade oddsen, säger Baranca.

Syrianska säger till SVT Sport att de välkomnar en utredning av den misstänkta matchen, och att de kommer att bistå den på alla sätt de kan. Att matchen skulle vara uppgjord är befängt, menar Syrianskas sportchef Can Melkemichel.

– En sådan här match är på liv och död mellan de här två klubbarna, så det är så befängt det kan bli, att de kommer med sådana här anklagelser, säger Melkemichel till SVT Sport.

”Helt befängt påstående”

– Vi hade ju fan sorg efter matchen så det är ett helt befängt påstående från den här organisationen, inte nog med att man torskade ett derby sedan ska man få höra sådant också.

Organisationen Federbet säger att de har väldigt stora misstankar om att matchen är uppgjord, vad säger du om det?

– Jag kan inte kommentera en organisation som jag inte känner till. Tyvärr så är det så att det känns som att den här organisationen vill smutskasta vår klubb, säger Melkemichel.

– Jag har varit i kontakt med våra advokater här nu och vad jag har förstått av dem så är inte just den här organisationen erkänd utav Fifa.

”På största allvar”

Förutom den information som har förekommit i medier från organisationen Federbet har inte Svenska fotbollsförbundet fått någon information om avvikande spelmönster i matchen mellan Syrianska och Assyriska, berättar Anders Hübinette, gruppchef på Svenska fotbollsförbundets rättsgrupp, för SVT Sport.

Hur allvarligt ser ni på varningar som ni får och ser från Federbet?

– Vi tar alla uppgifter som kommer in kring sådana här saker på största allvar däremot så har vi ju några upparbetare, kanal- och informationskällor.

Hübinette säger att Svenska fotbollsförbundet främst hämtar sin information gällande avvikande vadhållningsmönster från Svenska spel och det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Så ni har alltså inget samarbete med Federbet överhuvudtaget?

– Nej, vi har inget upparbetat samarbete med dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Superettan 2014

Mer i ämnet