Foto: TT Nyhetsbyrån

Ordföranden SOK: ”Man vill förnya OS-programmet”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén uppges vilja banta friidrottsprogrammet i OS. – Det där är en följd av de beslut som togs av IOK i måndags, säger Stefan Lindeberg, ordförande Sveriges olympiska kommitté, till SVT Sport.

Det är den australiska tidningen The Age som skriver att IOK vill plocka bort fem friidrottsgrenar. Om beslutet går igenom kan 10 000 m, 200 m, 20 km gång, kula, och tresteg försvinna från OS-programmet.

Har du hört talas om det här?

– Nej det har jag inte gjort, inte det konkreta runt friidrott. Jag tror inte att man har startat den diskussionen men det där är en följd av de beslut som togs av IOK i måndags av det som kallas agenda 2022, säger Stefan Lindeberg, ordförande Sveriges olympiska kommitté, till SVT Sport.

Vad innebär det?

– Det system man har haft hittills har varit att man vill förnya OS-programmet för att locka nya ungdomar och samtidigt så vill man inte göra OS-program större på sommaren.

– Det man sa i måndags var att nu slutar vi prata om hela idrotter, nu går vi in och tittar på enskilda grenar för då kan vi ha kvar en idrott, ta bort någon gren och då kunna plocka in någon ny gren från en annan idrott som i dag inte är på programmet.

”En otroligt svår balansgång”

Vissa ändringar i OS-programmet skulle kunna märkas av redan 2020, men det troliga är att de flesta förändringarna sker till sommaren 2024.

– Egentligen så ligger ett program för OS i Tokyo men då kommer IOK att vilja gå fram så snabbt det någonsin går med förändringar så att det är möjligt att man kommer att vilja göra en del förändringar redan till Tokyo 2020, säger Lindeberg.

Vad skulle det innebära för friidrotten om 10 000 m, 200 m, kula, 20 km gång och tresteg plockas bort?

– Det är klart att alla friidrottsälskare får ett lite tunnare program men mot det ska man ju väga mervärdet av att få in en ny gren som har högre attraktivitet. Det kan ju finnas grenar som i dag står utanför som har betydligt större underlag och är mera världsomspännande än vad en enskild gren kan vara i friidrott till exempel.

Är det något du vill lägga till?

– Jag tycker att det är bra att IOK öppnar upp för att kunna göra förändringar därför att det kommer att vara nödvändigt. Sedan är det en otroligt svår balansgång mellan att bevara traditionen och historiken och legenderna och samtidigt klara av en försiktig förnyelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.