En glad Aregawi firar sitt guld. Foto: Bildbyrån

Överlägsen Aregawi tog VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Abeba Aregawi var överlägsen när hon sprang hem VM-guldet på 1 500 meter vid inomhus-VM i polska Sopot.

–  Jag är jätteglad. Det var mitt första inomhus-VM. Det är det näst största jag vunnit efter utomhus-VM i Moskva, säger Aregawi till SVT Sport.

Hon blev instängd direkt efter starten och lade sig sist för att efter bara ett varv ha tagit sig upp i täten. Strax före 600 meter lade hon in ett mäktigt ryck och bara sprang i från fältet, ett avstånd som bara växte.   

Friidrotts-VM inomhus 2014

Svenskan vann på utmärkta 4.00,61 och var nästan sju sekunder före tvåan. Insvept i den svenska flaggan poserade Aregawi sedan efter loppet. Det var hennes tredje raka guld för Sverige.

Sportsligt sett blev det en aningen fattig final i Ergo Arena, och för publikens skull hade det förstås varit mer intressant om världsettan Genzebe Dibaba hade valt att ställa upp på 1 500 meter i stället för den dubbla distansen. Om Aregawi själv längtar till ett prestigemöte med etiopiskan?

– Det är okej om vi möts, alla kämpar för sina resultat, det är del av vårt jobb.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist var full av beundran.

– Vilken kross. Hon tar det lite lugnt i början och sedan efter två varv så bestämmer hon sig och bara springer ifrån. Jag tror att det här är den mest överlägsna seger vi kommer att få se i de här mästerskapen, säger den förra höjdhopparen som hoppas på att få se häftiga dueller med Dibaba i sommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM inomhus 2014

Mer i ämnet