Allt är inte guld som glimmar

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Jansson vet mer än de flesta. En meriterad skeetskytt som missade OS i London – och var på väg att lägga av för att satsa på en civil karriär som guldsmed.

Han gav det en sista chans, vann VM-medalj och tar nu sikte mot Rio-OS.

Arbetslivet i ur- och guldsmedsbutiken i Nynäshamn håller han i, men kan numera unna sig en deltidstjänst. Framgången i VM i Peru ifjol fick Sveriges Olympiska kommitté att plocka in honom i sin satsning. Plötsligt är han nästan mer av professionell skytt, även om dagarna i butiken också erbjuder skönt andrum.

– Mitt förhållande till guld? Ja det är väl en ganska bra relation, säger Henrik Jansson och ler brett.

– Guldmedaljer är trevliga. Jag har inte sådär jättemånga, det är mest silver och brons. Man får försöka jaga den där guldmedaljen. Kanske i Rio.

Om inte redan i årets VM i Granada, Spanien där 27-åringen i veckan har en bronsmedalj att försvara.  Vi träffar honom i ett soligt Nynäshamn, en sommarstad känd för Gotlandsbåtar och hockeyprofilen Kenta Nilsson, men nu har en skytt klivit fram som lokal profil. Igen är väl bäst att säga, för han har att brås på.

Mamma Ylva var framgångsrik skeetskytt på 80- och 90-talet, vann EM-guld 1982 och säkrade fyra år senare dessutom en medalj, trots att hon var höggravid med just Henrik.

– Det är ett stående skämt i familjen. Att jag hade EM-brons i damklassen redan innan jag var född, säger han med ett skratt och berättar om den skyttetokiga släkt han är sprungen ur.

– Pappa sköt oxå, syrran är väldigt framgångsrik, min brorsa höll också på ett tag. Och min morfar sköt olympisk trap. Det var liksom inte tal om att börja på fotboll.

Stämmer det att ni sköt om vem som skulle ta disken?

– Ja, det gjorde vi alltid. Dom två sista serierna varje träning så var det tävling. Förloraren fick diska.

Han har funnits länge i toppen, men aldrig riktigt fått till det internationellt förrän ifjol. En kille som på träning skjutit 274 av 275 träff har rätt bra förutsättningar när det väl fungerar. Numera jobbar han med mental träning och ett intensivt skytte. Det krävs i en sport där där 122-123 träff av 125 krävs för att hänga med mot medaljstriden.

Nu väntar tre dagars prövande VM-kamp i det som är en reaktionskrävande OS-gren. Skytten har runt 0.75 sekunder på sig att reagera och agera. Duvorna slungas från sidorna, tornsidan är höga duvor, lådsidan är låga och ibland kommer dom från bägge hållen, så kallade doubleér.Han kommer med ett helt annat självförtroende efter fjolårets sena genombrott som också gav honom titeln ”Årets skytt”.

– Sådana här prestationer kan ju vara ”make or break”, säger han och sneglar mot arkivbilderna från Peru som vi letat fram på datorn.

– Det kan ju förändra allt. Man förstår att man klarar det och att man kan göra det igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.