Peterson tillbaka på mammas gata

Uppdaterad
Publicerad

När skid-SM går i Umeå är Teodor Peterson på mammas gata – bokstavlig talat. I skogsbrynet upp mot Gammliaskogen ligger gatan där han växte upp, som heter Skogsbrynet.

– Jag och brorsan bodde intill varandra, vi kunde gå balkongvägen mellan rummen, säger Teodor och pekar upp mot det gula trähuset. SM-spåren från 1996 går några meter bakom växthuset på tomten.

Den åttaårige Teodor Peterson kunde alltså se Skid-SM 1996 på nära håll. Stjärnor som Torgny Mogren, Vladimir Smirnov, och en ung och lovande hemmaåkare vid namn Per Elofsson passerade runt husknuten. Men det var en annan autograf som smällde högst.

SM-veckan vinter 2014

– Det var nog Mathias Fredriksson som var den stora stjärnan. Det finns en bild där vi står intill varandra och jag har fått en autograf. Då fattar man hur gammal Mathias är, säger Teodor och skrattar.

Det är nu inte bara Teodor Petersons uppväxt som gör att det här är klassisk skidmark i Umeå. Det var en annan storåkare som först gjorde platsen känd på sextiotalet. En bit bort på gatan ligger Kallkällebacken.

– Den kallas Assarbacken efter Assar Rönnlund som jag tror tränade här, säger Teodor och tillägger:

– Jag kanske får skaffa en egen backe här i skogen, vi får se vad jag kan göra på SM i helgen...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan vinter 2014

Mer i ämnet