• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Platinis överklagan avslås

Uppdaterad
Publicerad

Michel Platinis avstängning på 90 dagar står fast. Idrottens skiljedomstol Cas avslår Uefaordförandens överklagan – delvis.

Både Platini och Fifaordföranden Sepp Blatter stängdes av i 90 dagar i början av oktober på grund av korruptionsmisstankar. Avstängningarna tar slut den 5 januari, och innan dess ska Fifas etiska kommitté ta ställning till misstankarna och antingen fria eller fälla.

Datumet då avstängningen tar slut är viktigt eftersom Platini är en av kandidaterna till ny Fifaordförande i valet den 26 februari nästa år.

I beslutet att stänga av de två pamparna medan fallet utreds fanns också en möjlighet att förlänga med 45 dagar. Den möjligheten säger nu Cas nej till.

”Ingen oåterkallelig skada”

Om Platinis avstängning skulle ha förlängts skulle den ha tagit slut tre dagar före ordförandevalet, vilket i praktiken hade gjort det närmast omöjligt för honom att ställa upp.

Platini säger sig vara nöjd med utgången.

– Michel Platini noterar med tillfredsställelse att Cas delvis gick honom till mötes när kommittén begärde att Fifa inte förlänger hans straff. Kort sagt är han säker på att hans argument i fallet håller, säger hans advokat Thibaud d'Alès till Reuters.

Men fransmannen kan fortfarande stängas av definitivt, om han anses skyldig till oegentligheter av den etiska kommittén.

Cas skriver i sitt beslut att det inte orsakar Platini någon oåterkallelig skada att stänga av honom i 90 dagar.

Platini ska höras av Fifas etiska kommitté nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.